24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Relletjes in België


RIJSWIJK, 17 JUNI. Daags voor het gevreesde risicoduel tussen Engeland en Duitsland in Charleroi is het vrijdag op verschillende plaatsen in België tot ongeregeldheden gekomen.

Op de Beurs in Brussel raakten Engelse en Franse supporters slaags. Volgens nog onbevestigde berichten zouden meer dan honderd mensen zijn opgepakt. Rond half elf werden nog circa vijftig Engelsen weggevoerd die geboeid op de grond zaten. De rust is inmiddels redelijk teruggekeerd. Er is veel politie op de been. In twee café's maakten supporters amok. Ook gooiden ze met stoelen. Engelse voetbalsupporters bekogelden de politie met puin, stalen pijpen en knuppels. Eén agent en een supporter raakten gewond. De massaal aanwezige politie voerde enkele charges uit en gebruikte traangas om de raddraaiers uiteen te drijven.

In Charleroi ontstonden er spanningen tussen Engelse supporters en allochtone inwoners van de stad. Beide groepen intimideerden en provoceerden elkaar. De problemen begonnen toen Franse supporters in hun auto's de overwinning op Tsjechië (2-1) wilden vieren. De Franse feestvierders werden bekogeld met bier. De rijkswacht verrichtte vier arrestaties. Voor het duel Frankrijk-Tsjechië in Brugge arresteerde de politie twaalf mensen; acht voor zwarthandel en vier voor zakkenrollerij.

Eerder op de dag werden vier zwaar beschonken Engelse voetbalfans aangehouden op het Eurostar-treinstation in Brussel. In Oostende werden drie Britten, die een stadionverbod hebben, met de eerste de beste boot teruggestuurd. Hetzelfde gebeurde in Zeebrugge, waar twee Engelse risicosupporters het land probeerden binnen te komen met een Britse chauffeur die niet op de zwarte lijst stond.

Duitsland heeft 2000 grenswachten ingezet langs de grenzen met België en Nederland om mogelijke herrieschoppers die naar Charleroi gaan aan te houden. ,,We zetten alle beschikbare mankracht in om auto's en bussen te controleren'', aldus een woordvoerder van de grenspolitie. Op het vliegveld van Düsseldorf konden 22 Britse hooligans rechtsomkeert maken. De hooligans, die bij de politie bekend zijn, verklaarden tegenover de politie dat ze een vrijgezellenfeestje vierden. Maar de politie had aanwijzingen dat ze naar Charleroi wilden reizen.

NRC Webpagina's
16 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad