24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Wervelende show van Figo en zijn vrienden

Door onze redacteur ROBERT MISSET
EINDHOVEN, 13 JUNI. In een hartverwarmende ambiance, die in het stadion van PSV niet eerder was te aanschouwen, triomfeerde met Portugal gisteravond in groep A van het EK de schoonheid van het voetbal. Ontluisterend was aanvankelijk de chaos in de Portugese defensie, toen Engeland aan de hand van zijn regisseur David Beckham binnen twintig minuten een 2-0 voorsprong nam.

Indrukwekkend was vervolgens de demonstratie van kunstzinnig positiespel, waarmee het Portugese koningstrio Luis Figo, Rui Costa en Joao Pinto de Britten een pijnlijke 3-2 nederlaag bezorgden.

Nog altijd mijmeren de Portugese voetballiefhebbers over vervlogen tijden, toen Eusebio nog het boegbeeld was van het nationale elftal. Op het WK in 1966 werd Portugal pas in de halve finales uitgeschakeld door de latere wereldkampioen Engeland. Die prestatie werd nimmer herhaald. Te vaak stierf het Portugese voetbal in schoonheid óf in gewelddadig gedrag van meedogenloze verdedigers. Gisteravond was het Portugese team eindelijk in balans en maakten de Engelsen na hun bliksemstart een nederige knieval voor een overdaad aan creativiteit, zoals die op het EK nog niet is vertoond.

Bedremmeld nam Figo na afloop van de wervelende show in Eindhoven een protserige trofee in ontvangst, omdat hij door een comité van de UEFA tot 'man of the match' was gekozen. Alsof alleen de artistieke middenvelder van Barcelona de murw gebeukte Engelsen tot wanhoop had gebracht. Natuurlijk had Figo zijn ploeg na een dramatische openingsfase weer tot leven gewekt door de bal in de 22ste minuut met veel effect door de benen van de allang opgebrande Tony Adams te schieten. De Engelse doelman Seaman bleef als een standbeeld op de lijn staan, zoals zo veel Engelse spelers in stille verwondering de briljante combinaties van hun Portugese tegenstanders aanschouwden. In pure verrukking zou je willen knielen voor baltovenaars als Rui Costa en Joao Pinto, die het voetbal zijn magische karakter teruggeven. Met twee ragfijne passes legde Rui Costa de basis voor de indrukwekkende inhaalrace van Portugal, dat de 2-0 achterstand al voor rust uitwiste. In de 37ste minuut legde de speler van Fiorentina de bal na een vrije trap loepzuiver op het hoofd van Joao Pinto, die zijn cipier Campbell tot een lantaarnpaal degradeerde: 2-2. En dan te bedenken dat Joao Pinto afgelopen week te horen kreeg dat hij niet langer welkom is bij zijn club Benfica. Volgens zijn Duitse coach Heynkes is Joao Pinto na acht jaar aan een nieuwe uitdaging toe. Veertien minuten na rust bracht Rui Costa het Portugese publiek wederom in extase door spits Nuno Gomes met een strakke pass in staat te stellen zijn eerste doelpunt voor Portugal te maken: 3-2. De oude Adams reageerde te laat en Seaman heeft de bal nooit gezien. Die klap kwam Engeland niet meer te boven, want slechts één speler kon zich spiegelen aan de Portugese galavoorstelling. David Beckham werd door zijn coach Kevin Keegan in één adem genoemd met Luis Figo, de nummer 7 van Portugal. "En niemand kan mij van mijn standpunt afbrengen dat zij op die positie de beste spelers ter wereld zijn." Beckham leek in de opwindende openingsfase van het duel het verschil te maken met zijn formidabele traptechniek. Noem de architect van Manchester United een dwaas, die zich het hoofd op hol heeft laten brengen door zijn Spice Girl. Noem hem pedant, omdat hij dat beroemde hoofd voor duizend gulden kaal liet scheren en de naam van zijn zoontje op zijn rug heeft laten tatoëren. Maar niemand kan de bal met zoveel liefde en precisie strelen als Beckham en zelfs een onverwoestbare verdediger als Fernando Couto had geen zicht op de laserstralen uit de voet van de Engelse vormgever.

Op aangeven van Beckham kopte Paul Scholes de bal al na drie minuten via de onderkant van de lat achter de Portugese doelman Victor Baia. Een kwartier later profiteerde Steve McManaman van de voorzet van Beckham en in beide gevallen leek de assist als door een computer bedacht. Toch waren de impulsen van Beckham niet voldoende voor een Engelse triomf, omdat bondscoach Keegan nadrukkelijk de tol betaalt voor de vloedgolf van buitenlandse spelers in de Premier League. Zo ontbreekt een echte linkshalf in de Engelse selectie en kan Engeland geen waardige vervanger vinden voor de versleten keeper Seaman. Ook op de tactiek van Keegan valt het nodige aan te merken, maar de media laten zich maar al te graag bedwelmen door de charme van de voormalige aanvaller. Buiten het veld presenteert Keegan zich als een entertainer. De beladen confrontatie van zaterdag tegen Duitsland in Charleroi moeten de Engelsen winnen om het EK niet via de achterdeur te verlaten.

Keegan had het nodige uit te leggen over zijn wissels, want de lang geblesseerde aanvaller Michael Owen kreeg wel erg weinig krediet. Zijn meer fysiek opererende teamgenoot bij Liverpool, Emile Heskey, kreeg immers geen poot aan de grond bij de Portugese verdedigers. Het was ook onbegrijpelijk dat Keegan de geblesseerd uitgevallen McManaman op de linkerflank verving voor de centrale middenvelder Dennis Wise. En waarom hield hij halsstarrig vast aan een achterste lijn met vier verdedigers tegen anderhalve Portugese spits? Die vragen ontweek Keagan geraffineerd door een lofzang te houden op het virtuoze spel van Portugal. En daar viel gisteravond inderdaad niets op af te dingen. De Engelsman David Beckham stak gisteren na de nederlaag in Eindhoven tegen Portugal zijn middelvinger op tegen de Engelse supporters. De sterspeler voelde zich diep beledigd door de fans die hem en de andere Engelse spelers bedolven onder scheldwoorden. Beckham kreeg steun van de Engelse officials in Eindhoven. Woordvoerder Steve Double van de Engelse voetbalbond zei: "We zijn diep geschokt door wat een aantal supporters naar onze spelers riepen. Ze waren zonder twijfel stomdronken. Ik had graag gezien dat deze supporters waren gearresteerd." Wanneer de scheidsrechter en de UEFA-waarnemer het gedrag van Beckham hebben waargenomen, hangt hem een straf boven het hoofd. De Engelse bond is bereid hem in bescherming te nemen.

NRC Webpagina's
13 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad