NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE



Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Politie bezorgd over EK

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 19 FEBR. Nederlandse, Belgische en Duitse politiebonden vinden de veiligheidsmaatregelen die deze week zijn afgesproken voor het EK voetbal ontoereikend. "Om te zorgen dat Euro 2000 een vredig voetbalfeest wordt, moet meer gedaan worden", aldus Hans van Duijn, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) in een persverklaring.

De NPB vindt het samen met de Duitse Gewerkschaft der Polizei (GDP) en het Nationaal Syndicaat van de Belgische Politie (NSBP) onbegrijpelijk dat Engeland en Duitsland niet meer zogenoemde spotters inzetten tijdens het voetbaltoernooi. Spotters zijn agenten die groepen supporters goed kennen en die met deze groepen meereizen. "Deze specialisten halen gewelddadige voetbalfans uit de anonimiteit van de reizende massa vreedzame fans. Deze hooligans worden door hen met eigen ogen waargenomen, wat de bewijsvoering tegen hen vergemakkelijkt", aldus een verklaring van Norbert Spinrath, voorzitter van de Gewerkschaft der Polizei.

Nederlandse en Belgische bewindslieden reisden deze week naar Londen en Berlijn om overeenkomsten af te sluiten die geweld van relschoppers tijdens het EK moeten voorkomen. Belgische en Nederlandse ambtenaren relativeerden woensdag tijdens overleg in Berlijn de roep om meer spotters. De Belgen noemden een eerdere roep van een Belgische bond om extra spotters "paniekzaaierij".

NRC Webpagina's
19 FEBRUARI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad