NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE



Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Tien mln voor feest tijdens Euro2000

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 5 FEBR. Rotterdam besteedt bijna tien miljoen gulden aan een 'volksfeest voor de burgers' en 'gastvrije ontvangst van de bezoekers' rond het Euro 2000-toernooi dat van 10 juni tot 2 juli in België en Nederland wordt gehouden. In Rotterdam worden vijf wedstrijden gespeeld, waaronder de finale op 2 juli, die de avond daarvoor wordt voorafgegaan door een internationaal muziekspektakel 'Music without Frontiers' langs de Maas in het centrum van de stad waar 100.000 bezoekers worden verwacht.

De gemeente Rotterdam besteedt vier miljoen gulden aan negentien evenementen en feesten, sponsors dragen vijf miljoen bij en de rijksoverheid een miljoen. Met Euro 2000 wil de stad meer internationale aandacht en toeristen trekken, mede met het oog op het jaar 2001 als Rotterdam met het Portugese Porto 'Culturele Çulturele hoofdstad van Europa' is en 2002 dat als Maritiem Jaar is bestempeld. "Alle plannen zijn gereed," aldus wethouder Van den Muijsenberg (sport en recreatie).

Behalve tal van exposities, zoals van foto's over Holland-België- westrijden, omvat het programma enkele massale manifestaties, zoals een 'essential dance-gathering' in enkele Ahoy'hallen (27 mei), een vooral voor omwonenden en medewerkers bedoeld kick-off concert in De Kuip (28 mei) en het slotconcert met 'absolute internationale' sterren op de avond voor de finale, tussen Willems- en Erasmusbrug langs de Maas. Er komt een jeugdvoetbaltoernooi, en een tafelvoetbaltoernooi in de gemeentelijke bibliotheken. Daarnaast zijn er in juni/juli gebruikelijke festivals zoals De Parade en eind juli het Cirque du Soleil.

De gemeente zet 500 vrijwilligers in om bezoekers te begeleiden en er komen enkele 'Europapleinen' met infotainmentcentra. Het parkeren van auto's wordt geconcentreerd op speciale parkeerplaatsen buiten het centrum. Er is gratis vervoer met pendelbussen voor supporters op wedstrijddagen. In Rotterdam-Zuid moeten 4.000 parkeerplaatsen komen. De gemeente heeft met ISL, marketingspartner van Euro 2000, een contract afgesloten zodat de stad haar eigen merchandise kan ontwikkelen. Er komen verkooppunten in het centrum, op Rotterdam Airport en in Hoek van Holland. Wegens gebrek aan hotelcapaciteit komen er tijdelijke campings.

Onze correspondent in Brussel meldt: De Belgische regering zal vanaf 1 juni snelrecht mogelijk maken in alle arrondissementen waar voetbalwedstrijden in het kader van Euro 2000 worden gehouden. Dit heeft de Belgische ministerraad gisteren besloten. Minister Verwilghen (Justitie) wil dat het snelrecht wordt toegepast tegen hooligans.

NRC Webpagina's
5 FEBRUARI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad