NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE



Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Kluivert in overtreffende trap langs Joegoslavië


ROTTERDAM, 25 JUNI. Oranje, met als grootste aanjager Patrick Kluivert, heeft zondagavond de Joegoslaven overspeeld alsof zij er niet stonden. In een eenzijdig maar bijzonder hoogstaand duel werd het meer dan verdiend 6-1 voor Rijkaards formatie. Minstens zo belangrijk was dat Nederland het gezicht van een kampioen liet zien.

De show van Oranje had een naam: Patrick Kluivert. De aanvaller van Barcelona scoorde vier keer, uniek op een Europese titelstrijd. Hij toonde daarmee een ongelooflijke klasse. Wie zo presteert op het hoogste niveau hoort in de eregalerij van de grootsten in de sport.

Wat een topelftal behoort te doen is simpel: Niets weggeven, veel creëren. Oranje deed dat. Slechts één keer (Mijatovic) moest Van der Sar al zijn klasse tonen, bij een stand van 0-0, dat wel. Verder was Nederland sober achterin, dienend op het middenveld, vol klasse in de aanval.

De rots in het midden werd gevormd door de onverschrokkenheid van Davids en Cocu. Zij zorgden er voor dat de vier in de defensie zelden of nooit tegen een overmacht hoefden op te boksen.

Belangrijk was ook de 'vorm' van Bergkamp. Hij leidde de openingstreffer in, alweer zijn derde assist van het toernooi. Soms vertoonde hij trekjes van een echte spelmaker. Daarnaast is hij niet te beroerd al de stappen extra te zetten die nodig zijn voor een goed resultaat.

Wie ver wil komen, heeft bovenal een schutter nodig. Nederland heeft die in de persoon van Kluivert. Hij benut kansen alsof hij geen stress voelt. Met een gemak alsof het een oefenduel betreft. Tegen Joegoslavië twee keer voor en twee keer na de rust. Hij bracht zijn totaal op zes en wordt waarschijnlijk de topschutter van EURO 2000. Men zou het haast vergeten, maar in de slotfase schoot Overmars er ook nog twee in.

Oranje bracht verder de passie en de agressie waar Rijkaard een week geleden zo nadrukkelijk om vroeg. In elk duel wordt gestreden vol overgave. ,,We moeten nog groeien'', zei de bondscoach, nadat de afgelopen week in de ArenA wereldkampioen Frankrijk was verslagen. In het stadion van Feyenoord bleek zondag dat Oranje groeit.

Nederland begon aan de kwartfinale met drie keer winst in de voorronde. Joegoslavië met eenmaal winst, eenmaal verlies, en een remise. Oranje begon (met uitzondering van de wissel Van der Sar/Westerveld) met dezelfde opstelling als tegen Frankrijk. Dus met de backs Bosvelt en Numan, in plaats van Reiziger en Van Bronckhorst.

Joegoslavië had voor het eerst RKC'er Govedarica in de basis, de sterke invaller tegen Spanje. Met Kralj (PSV 2) had de formatie van oud-Feyenoordtrainer Boskov daarmee twee spelers uit de Nederlandse competitie in de beginopstelling. Het saillante verschil was dat er bij Oranje slechts één uit de eredivisie stond, Bosvelt van Feyenoord. Kralj, bij PSV vooral geblesseerd en gepasseerd (door Waterreus), maakte geen overtuigende indruk. Zo bleef hij in de 24e minuut veel te lang op de lijn staan, waardoor Kluivert ongehinderd kon intikken na prachtig aangeven van Bergkamp. Kort voor de rust werd het 2-0, opnieuw door Kluivert. De inleider was dit keer Davids, de motor van het middenrif.

In het tweede deel ging Kluivert gewoon door. Na een voorzet van Bosvelt 3-0, uit een pass van Zenden 4-0. Binnen 55 minuten scoorde hij vier keer, om vervolgens plaats te maken voor Makaay. Met een aardige volley zorgde Overmars in het slotfase voor nummer vijf en na een bal op de paal in de rebound ook nog voor nummer zes. Milosevic tekende in de slotseconde voor de eindstand van 6-1. Het was zijn vijfde treffer van het toernooi, maar hij bleef in de schaduw van de Nederlandse schutter.

Eén ding is duidelijk: Wie Oranje wil verslaan moet Kluivert afstoppen. De Italiaanse meesters van de verdediging hebben er donderdag een aardige uitdaging bij. (ANP)

NRC Webpagina's
25 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad