24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Denen bezwijken onder Nederlandse druk

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN
ROTTERDAM, 17 JUNI. Met een 3-0 overwinning op Denemarken stapte het Nederlands elftal al voor de laatste groepswedstrijd de kwartfinales binnen.

Toch was enige relativering op zijn plaats na het duel dat in de tweede helft in het voordeel van Oranje werd beslist. Nog steeds is het team niet in balans. Al gaf Rijkaard zijn spelers een dikke pluim over de uitvoering na rust. Toen bezweken de vermoeide Denen onder de extra druk die het Nederlands elftal ontwikkelde. Patrick Kluivert, invaller Ronald de Boer en Boudewijn Zenden maakten met hun treffers een einde aan de Deense illusies. Uiteraard hartstochtelijk aangemoedigd door het Oranjelegioen dat de helden na de eerste helft nog met een striemend fluitconcert naar de kleedkamer begeleidde.

De bondscoach had voor dit duel een 4-4-2-tactiek uitgedokterd met een sterke flankbezetting zonder de gepasseerde Seedorf. Overmars speelde op links en Zenden op rechts. Bij balbezit schoven ze van het middenveld door naar voorste linie waardoor er een viermansaanval ontstond. Van de uitvoering deugde aanvankelijk echter weinig. Het leek of Oranje had afgesproken het middenveld maar over te slaan. Steeds werd voor de lange trap gekozen richting Patrick Kluivert die met zijn krachten moest smijten om in balbezit te komen. Zelfs doelman Van der Sar, die aan het einde van het duel door Westerveld werd vervangen wegens een spierblessure, deed er aan mee.

Rijkaard verklaarde achteraf dat er van opzet juist geen sprake was. ,,Het ging te gehaast en te snel. De zijkanten hadden beter benut moeten worden. Het positiespel, waar we zo goed in zijn, kwam er totaal niet uit. We speelden de Denen zo juist in de kaart.''

Bij de stand 3-0 verzuimde Oranje te score verder op te voeren. Denemarken miste nog een strafschop. Nederland moet nu woensdag in de Arena van Frankrijk winnen om groepswinnaar te worden. Anders zal het team van Rijkaard zondag 25 juni de kwartfinale niet in Rotterdam maar in Brugge spelen. Voor de halve finale moet Oranje dan eventueel naar Brussel.

NRC Webpagina's
17 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad