24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Hoofdrol voor RKC'er Govedarica in Spaans sprookje


BRUGGE, 20 JUNI. Een dragende speler van het bescheiden RKC uit Waalwijk heeft woensdagavond in Brugge een hoofdrol gespeeld in een Spaans sprookje. Dejan Govedarica kwam na de rust bij Joegoslavië in het veld en beleefde in 45 krankzinnige minuten meer dan in de KNP Telecompetitie in een heel seizoen.

Met twee treffers in blessuretijd kwam Spanje van de hel in de zevende hemel terecht: 3-4. Door het resultaat bij Noorwegen Slovenië (0-0) ging ook Joegoslavië door naar de laatste acht bij EURO 2000.

Het duel in Brugge was uniek. Spanning en sensatie gingen hand en hand. Uiteindelijk vielen beide ploegen elkaar na een historisch gevecht in de armen. Govedarica kon zijn geluk niet op. Hij maakte als invaller 2-1 en verzorgde de assist bij 3-2. In de extra tijd veroorzaakte de slungelachtige middenvelder echter ook nog een strafschop (3-3). Alfonso knalde Spanje daarna naar de kwartfinales. In een roes verlieten de 45.000 toeschouwers het stadion. Ze waren compleet overrompeld door het spektakel.

De Spaanse bondscoach Camacho had zijn team op vier plaatsen gewijzigd. Voor het duel met Slovenië (2-1) deed hij dat ook. Deze keer waren Aranzabal, Hierro (geblesseerd), Etxeberria en Valeron het slachtoffer van de vernieuwingsdrang bij hun trainer. Fran, Paco, Sergi en Helguera waren de vervangers.

Collega Vujadon Boskov hield voor een groot deel vast aan zijn team dat in de tweede wedstrijd Noorwegen met 1-0 versloeg. Alleen libero Mihajlovic keerde terug in het elftal na zijn schorsing. Voor hem moest Saveljic plaatsmaken. Boskov en Camacho zijn overigens oude bekenden van elkaar. De Joegoslavische bondscoach had de spijkerharde verdediger onder zijn hoede tijdens zijn driejarige dienstverband bij Real Madrid (1979-1982).

Vanaf de eerste minuut kende het duel geen rust. In een hoog tempo gingen de ploegen de strijd aan. Voor elke meter grond werd gevochten. Opvallend was het agressieve verweer van de Spanjaarden in de persoonlijke duels. Ze lieten zich geen moment afbluffen of intimideren door het Joegoslavische krachtvoetbal en toneelspel, waarvan de Noorse bondscoach Semb onlangs schande sprak.

De uitgekookte ploeg van Boskov ving Spanje op eigen helft op. De beste kansen waren in de eerste helft voor Spanje, dat moest winnen om zeker te zijn van de kwartfinales. Helguera (zijnet), Alfonso (net geen schoen tegen de bal) en Raul (misser van dichtbij) verzuimden evenwel de score te openen.

Joegoslavië moest het vooral van de counters hebben. De eerste echte uitbraak in de 28e minuut mislukte nog, omdat Mijatovic de bal net niet bij Milosevic kon bezorgen. Kort daarna was het wel raak, opnieuw uit een snelle tegenstoot. Milosevic kopte doeltreffend in uit een voorzet van Drulovic, 1-0. Het was de vierde EK-treffer voor de spits van Real Zaragoza.

De onverdiende achterstand veroorzaakte een Spaanse furie in het Jan Breydel Stadion van Brugge. In de laatste tien minuten werd Joegoslavië compleet onder de voet gelopen. Uit de reeks kansen kwam alleen Alfonso tot scoren.

Twee wisselspelers lieten na de rust het toch al opwindende duel exploderen. Eerst was het Govedarica die het middelpunt was van een uitbundig feestje. Met een bekeken schot bracht de Joegoslavische speler van RKC, die eerder als late invaller fungeerde tegen Noorwegen, zijn ploeg opnieuw op voorsprong. Lang kon hij echter niet genieten van zijn persoonlijke succes. Met een al even fraai schot herstelde invaller Munitis het evenwicht in de stand: 2-2.

Met de rode kaart voor Jokanovic, die in de 64e minuut zijn tweede boeking incasseerde, leek voor Spanje de weg naar de kwartfinales open te liggen. Het was echter Joegoslavië dat scoorde. Komljenovic tikte in op aangeven van Govedarica: 3-2. Met de moed der wanhoop zette Spanje aan voor een slotoffensief. De extra tijd van vijf minuten bracht uitkomst. Eerst scoorde Mendieta van elf meter, daarna ontpopte Alfonso zich als de nieuwe held van Spanje. De spelers van Joegoslavië lagen knock out op het veld, totdat de 0-0 in Arnhem door de speaker werd gemeld.(ANP)

NRC Webpagina's
21 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad