Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Hartstocht Zweden komt te laat

EINDHOVEN, 19 JUNI. Twee duels was het voetbal van Zweden niet om aan te zien. Maandagavond in Eindhoven, tegen de al geplaatste Italianen, werd eindelijk met hartstocht het doel van de tegenstander gezocht. Het leverde echter, behalve waardering van de toeschouwers, punten noch een kwartfinaleplaats op. Del Piero schoot Italië in de slotfase naar de 2-1 winst.

Zweden begon aan het duel zoals de ploeg dat een paar dagen eerder had moeten doen tegen Turkije. In het eerste half uur van het zeer onderhoudende duel kreeg de ploeg van het coachduo Söderberg/Lagerbäck de ene kans na de andere. De mooiste was voor Ljungberg, die vrij voor doelman Toldo de hoek kon uitkiezen, maar voorlangs schoot.

Dat gebeurde na een klein kwartier. Middenvelder Mjällby had daarvoor al gezien hoe Di Livio een kopbal van de lijn haalde, spits Osmanovski was al een keer door Ferrara gestuit.

De Italianen kwamen er niet aan te pas. Bondscoach Dino Zoff had woord gehouden en zijn team, reeds geplaatst voor de kwartfinales, op acht plaatsen gewijzigd ten opzichte van het duel met België. Het zou het spel niet negatief beïnvloeden, zei de voormalig doelman van tevoren. ,,Deze spelers willen laten zien dat ze een basisplaats waardig zijn.''

Daar bleek voor rust weinig van. Pas na 18 minuten moest de Zweedse doelman Hedman ingrijpen toen Montella dreigend op hem af kwam. De Zweden waren gestart zonder hun spits Kennet Andersson, die zich tegen Turkije aan de enkel had geblesseerd. Naast Larsson was ditmaal gekozen voor Osmanovski, die in de Italiaanse competitie uitkomt voor Bari.

Daar lag het verschil niet. Het was de instelling van de Zweden, die eindelijk getuigde van moed. Middenvelder Svensson stuitte na 23 minuten nog maar eens op Toldo, één van de drie overgeblevenen uit de A-keus. Naast de doelman waren alleen Iuliano en Maldini gehandhaafd, de aanvoerder verdween vlak voor rust geblesseerd naar de kant en werd vervangen door Nesta. Op dat moment leidden de Italianen geheel tegen de verhouding in met 1-0. Di Biagio kopte in de 39e minuut raak uit een corner van Del Piero.

In de rust hoorden de Zweden dat Turkije tegen België de leiding had genomen. Bij een zege op de Italianen was er dus serieus uitzicht op de kwartfinales. Maar het doelpunt vlak voor rust had de Scandinaviërs geen goed gedaan. Het geloof in een wonder leek verdwenen, het hoge tempo van de eerste helft zijn tol te eisen.

De Italianen, met na rust Cannavaro voor Iuliano en wat later Fiore voor Di Livio, controleerden en leverden geen overbodige inspanningen. De wedstrijd leek naar het einde te kabbelen, tot de Zweden nog een keer aanzetten. Patrik Andersson kreeg in de 70e moment na doorkoppen van Larsson een uitgelezen mogelijkheid op de gelijkmaker. Opnieuw stond Toldo in de weg.

Zelfs Patrik Andersson kwam nog in het veld, het wanhoopsoffensief leverde een kwartier voor tijd de meer dan verdiende gelijkmaker op. De maker was oud-Feyenoorder Larsson. Al die inspanningen leverden uiteindelijk geen beloning op. Del Piero, eindelijk in de basis, liet 2 minuten voor tijd voor het eerst van zich spreken. Hij passeerde Hedman en besliste het duel in Italiaans voordeel.

Italië speelt zaterdag in Brussel de kwartfinale. De wijze waarop plaatsing bereikt werd was kenmerkend voor een echte toernooiploeg: met een dosis geluk, zuinig voetbal en de maximale score. Het is vaak de manier om ver te komen in op grote toernooien. Een succes zouden de Squadra Azzurri, de laatste jaren niet bepaald verwend, best weer eens kunnen gebruiken. (ANP)