24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Zidane schiet Frankrijk naar finale


BRUSSEL, 28 JUNI. Als 12-jarig jongetje stond Zinedine Zidane in de zomer van 1984 onder de stadionklok van het Velodrome in Marseille. Bij een 1-1 stand na reguliere speeltijd zag hij Frankrijk door een trap van Michel Platini in de extra tijd uiteindelijk via een 3-2 zege de finale van het EK bereiken. Woensdagavond in het Brusselse Koning Boudewijnstadion trad de nu 28-jarige spelverdeler definitief in de voetsporen van zijn grote voorbeeld.

Bij een 1-1 stand na zuivere speeltijd schoot Zidane in de 115e minuut vanaf de stip Frankrijk als eerste ploeg naar de finale van EURO 2000. Over de strafschop was alleen Portugal ontevreden. Niet zichtbaar voor scheidsrechter Benkö sloeg oud-PSV'er Xavier de bal met zijn hand voor het doel weg. De grensrechter lette echter goed op en attendeerde Benkö op de handsbal.

Als een echte leider schaarde Zidane zich achter de bal om vanaf elf meter het vonnis over Portugal te voltrekken. De uitschakeling voor de Portugezen is sneu, maar eigenlijk wel verdiend. Onder bondscoach Humberto Coelho leken de getalenteerde voetballers van Portugal eindelijk volwassen geworden. Figo en de meeste van zijn huidige ploeggenoten stonden op hun vijftiende jaar al met de Europese beker voor landenploegen onder de zestien jaar in hun handen. Daarna volgden wereldtitels in de categorie onder de achttien en onder de 21 jaar.

De nationale A-ploeg van Portugal heeft echter nooit van de gouden generatie voetballers kunnen profiteren. Op het EK vier jaar geleden in Engeland sneuvelde het Portugese spel direct na de voorronde in schoonheid. Voor de werelkampioenschappen van 1994 en 1998 wist Portugal zich niet eens te kwalificeren.

Tijdens de eerste vier wedstrijden op EURO 2000 leek bondscoach Humberto Coelho er redelijk in geslaagd van een verzameling artiesten een eenheid te smeden. Portugal streelde tijdens duels tegen Duitsland, Engeland, Roemenië en Turkije nog steeds het oog van de voetballiefhebber. Het technische voetbal betaalde zich echter ook terug in vier overwinningen.

Ook tegen Frankrijk liet bondscoach Coelho zijn ploeg realistisch spelen. Aanvaller Pinto moest voor middenvelder Vidigal op de bank blijven. Topscorer Gomes was daardoor de enige aanvaller. Ook trainer Lemerre van wereldkampioen Frankrijk bouwde een zekerheidje in zijn basiself in. De aanvallend ingestelde Djorkaeff begon in plaats van Vieira op de bank.

De verdedigende ingrepen in beide ploegen kwamen het kijkspel niet ten goede. De herhaling van de door Frankrijk spectaculair met 3-2 gewonnen halve finale van het EK in 1984 kreeg pas na twintig minuten het eerste schot op doel. Baia stopte het schot van Deschamps.

De aanvoerder van de Franse ploeg stond drie minuten later wel aan de basis van de openingstreffer van Portugal. Deschamps verzuimde de bal af te schermen waardoor Conceicao het speeltuig voor de voeten van Gomes kon tikken. De spits van Benfica passeerde doelman Barthez met een prachtig schot, 1-0.

Ook op achterstand kon Frankrijk niet overtuigen. Zidane vermaakte het publiek met enkele fraaie passeerbewegingen maar kon beide spitsen Henry en Anelka nauwelijks bereiken. Portugal koesterde de voorsprong, maar kwam ondanks een handvol prachtige acties van uitblinker Rui Costa niet dicht meer bij het doel van Barthez. Direct na de hervatting moest het zelfs de gelijkmaker toestaan toen Henry uit de draai zijn derde treffer van het toernooi maakte: 1-1.

Zonder echt te overtuigen vergrootte Frankrijk onder leiding van Zidane de druk op Portugal. Het leverde aanvankelijk niet meer op dan vier Portugese gele kaarten en twee gemiste mogelijkheden van Anelka, die vervolgens plaats moest maken voor Wiltord.

Met de aanvaller van Bordeaux in de ploeg kregen de Fransen in de reguliere speeltijd nog een kans. Doelman Baia dook in de tachtigste minuut een schot van Petit uit de benedenhoek. Portugal was in blessuretijd nog dichtbij de winnende treffer toen Barthez met veel moeite een hand tegen een kopbal van Xavier kreeg.

Dezelfde speler kon vijf minuten voor het einde wel door onder het gras kruipen, toen hij een schot van Wiltord met de hand beroerde. Op advies van zijn helpende hand aan de zijlijn besloot arbiter Benkö de bal op de stip te leggen. Na hevige tumult voltrok Zinedine Zidane het vonnis. De vedette van het team schoot zijn ploeg naar Rotterdam, waar zondag Nederland of Italië wacht in de eindstrijd om de Europese titel. (ANP)

NRC Webpagina's
28 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad