Tegenspraak

Links

Frankrijk wint met oogstrelend voetbal

Door onze redacteur JAAP BLOEMBERGEN

BRUGGE, 11 juni. Met oogstrelend voetbal heeft Frankrijk zijn eerste wedstrijd van het Europees kampioenschap gewonnen. In Brugge won de wereldkampioen met 3-0 van Denemarken, dat alleen in het eerste speekwartier voor gevaar zorgde. De Feyenoorder Tomasson miste al na een paar minuten een uitstekende kans om de score te openen. Hij schoot de bal tegen de voeten van de Franse doelman Barthez.

Na een klein kwartier miste Anelka een goede mogelijkheid op de openingstreffer. Hij schoot de bal in het zijnet, nadat hij vanuit buitenspelpositie kansrijk was geworden. Een paar minuten later werd Anelka - dit keer op de rand van buitenspel - gestuit de Deense doelman Schmeichel. Hij kreeg de bal echter niet onder controle. In de rebound zorgde libero Blanc voor de 1-0 ruststand.

In de tweede helft kwamen de Franse voetballers geen moment meer in problemen. Spelverdeler Zidane was de uitblinker. Hij zorgde voor technische hoogstandjes die dit toernooi nog niet waren vertoond. Halverwege de tweede helft stond Zidane aan de basis van de tweede Franse treffer. Hij gaf op zijn eigen speelhelft een steekpass op Henri, die zijn snelheid uitbuitte en na een lange rush met een subtiele voetbeweging voor 2-0 zorgde.

In blessuretijd zorgde invaller Wiltord op aangeven van invaller Viera voor de 3-0 eindstand. Door dit resultaat is Frankrijk koploper in groep D. Nederland heeft ook drie punten, maar een minder goed doelsaldo. Komende vrijdag speelt Frankrijk tegen het puntloze Tsjechië. Nederland speelt tegen Denemarken, dat net als Tsjechië alleen gebaat is bij een overwinning.