Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Exit voor Engeland

CHARLEROI, 20 JUNI. Dankzij een benutte strafschop van Ganea in de slotminuten blijft de Belgische autoriteiten zaterdag een Italiaans-Engelse ontmoeting in Brussel bespaard. Door de overwinning (2-3) van Roemenië op Engeland dinsdag in Charleroi spelen vijftien jaar na het Heizeldrama niet de Britten maar de Roemenen tegen Italië in het inmiddels tot koning Boudewijnstadion omgedoopte stadion.

Tot twee minuten voor tijd leek Engeland, dat al dertig jaar niet van Roemenië heeft gewonnen, zich al sidderend en bevend bij de laatste acht van Europa te scharen. De Roemenen drongen aan maar leken de Engelse muur van verdedigers niet voor de derde keer te kunnen slechten. Totdat Phil Neville zich binnen de beruchte lijnen aan Moldovan vergreep en scheidsrechter Meier naar de strafschopstip wees. Invaller Ganea schonk zijn ploeg vanaf elf meter de even verrassende als verdiende zege.

De uitschakeling van Engeland moet vooral voor bondscoach Keegan als een verrassing zijn gekomen. Na de gelukkige overwinning op Duitsland bombardeerde hij zijn ploeg als favoriet voor de Europese titel. Net als tijdens de voorgaande duels vloekte het spel van Engeland ook tegen de Roemenen met het optimisme van de bondscoach. De trage en logge centrale verdedigers Campbell en Keown zijn over de grond uitermate kwetsbaar. Op het middenveld ontbreekt het aan een leider die het spel kan verdelen.

Bij de Roemenen loopt normaal gesproken wel het prototype van de nummer tien. Wegens twee eerdere gele kaart moest Hagi het duel met de Britten echter vanaf de tribune bekijken. De afwezigheid van de stervoetballer had een bevrijdende werking op de ploeg. Eindelijk hoefden de Roemenen bij elke vrije trap of ingooi niet met hun aanvoerder te overleggen. Aanvallen konden plotseling bij iedere speler beginnen en bij balverlies stond er niet steeds een middenvelder van de tegenstander vrij.

Het logge centrale verdedigingsduo van Engeland wist zich vooral in de beginfase geen raad met de gevarieerde en snelle aanvallen van de Roemenen. Campbell en Keown werden voortdurend overlopen en hadden geluk dat doelman Martyn van Leeds United weinig plankenkoorts kende. De vervanger van Seaman, die tijdens de warming up geblesseerde raakte, sloeg in de derde minuut een schot van Mutu uit zijn doel en had in de vijftiende minuut een goed antwoord op een doelpoging van Moldovan.

De spits van Roemenië was in de 22e minuut wel succesvol. Chivu haalde knap de achterlijn en bediende Moldovan op maat: 0-1. De verdediger van Ajax kon maar even van zijn voorzet genieten. In de veertigste minuut liet de 19-jarige Roemeen zich weer van zijn onervaren kant zien. Ince was ervaren genoeg om in het strafschopgebied fraai over de knie van Chivu te duiken. Na het fluitje van scheidsrechter Meier schoot Shearer vanaf elf meter zijn tweede treffer van het toernooi achter doelman Stelea. Owen promoveerde op slag van rust na een voorzet van Scholes de tweede kans van Engeland in de wedstrijd tot 2-1.

De geflatteerde voorsprong hield slechts vier minuten stand. Monteanu rondde de eerste Roemeense aanval na rust af met een krullende trap langs Martyn: 2-2. Trillend van de zenuwen maar gesteund door de eigen fanatieke aanhang hield Engeland de beter voetballende tegenstander tot de 88e minuut van de derde treffer af. Toen dompelde Ganea met een droge knal van elf meter het Engelse legioen en team in diepe rouw.(ANP)