Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Duitsland in dwangbuis

CHARLEROI, 17 JUNI. In een stadion dat wegens de strenge veiligheidsmaatregelen deed denken aan de roemruchtige gevangenis Alcatraz, stopte Engeland aartsrivaal Duitsland zaterdagavond in de dwangbuis. Onder wakend oog van drieduizend agenten en een rondcirkelende helikopter van de politie boekten de Britten een 1-0 overwinning.

De eerste zege van Engeland op Duitsland op een eindronde sinds de verloren WK-finale in 1966 betekent dat de Britten het bereiken van de kwartfinale in eigen hand houden. Duitsland loopt zelfs bij een zege op het al geplaatste Portugal een grote kans dat het sinds 1984 de voorronde op een Europees kampioenschap niet overleefd.

De uitschakeling verplicht bondscoach Ribbeck, als hij tenminste in dienst blijft, in de aanloop van het WK-voetbal van 2002 een verjonging door te voeren. Wedstrijden tegen Roemenië en Engeland bewezen dat de geroutineerde kern van de Duitse ploeg zich na jaren van succes niet kan meten met de topspelers van dit moment.

Ondanks de nederlaag speelde Duitsland beduidend beter dan tijdens de eerste wedstrijd van het EK tegen Roemenië. De teleurstellende 1-1 was voor bondscoach Ribbeck reden vier wissels door te voeren. Linke, Hässler, Rink en de geblesseerde Bierhoff maakten plaats voor Deisler, Hamann, Jancker en Kirsten. Het kwartet nieuwkomers maakte Duitsland minder kwetsbaar maar verhulde niet dat de titelverdiger op het EK zich niet meer tot de Europese top mag rekenen.

Alle harde arbeid ten spijt, kwamen de Duitsers voor de rust niet verder dan twee doelpogingen. Seaman zag de schoten van Deisler en Ziege van ver aankomen en redde bekwaam. Engeland mocht zich aanrekenen dat de Duitsers ongeschonden de eerste helft haalden.

Bondscoach Kevin Keegan, die koos voor Keown en Wise in plaats van Adams en McManaman, zag zijn ploeg dezelfde mankementen vertonen als tijdens het met 3-2 verloren duel met Portugal. Engeland ontbeert een dirigent op het middenveld en blijft ook met Keown in plaats van Adams uiterst kwetsbaar in het centrum van de verdediging.

Zonder goed te spelen waren de beste kansen in de eerste helft wel voor Engeland. Doelman Kahn had in de 43e minuut hulp van de paal nodig om Owen van scoren te weerhouden. Even later haalde de Duitse keeper opgelucht adem toen een schot van Scholes rakelings over zijn doel ging. In de 54e minuut had Kahn wel het nakijken. Beckham, ook al aangever bij de twee Engelse doelpunten tegen Portugal, zag zijn vrije trap via het hoofd van Shearer in het Duitse net belanden.

Shearer vierde de treffer uitbundig en betaalde zijn bondscoach Keegan terug voor het onvoorwaardelijk vertrouwen waarop hij het laatste jaar kon rekenen. De aanvoerder van de Engelsen kon ondanks zijn doelpunt niet verhullen dat hij na zijn zware knieblessure topspits af is.

Ook Mathäus is geen top meer. Ondanks kritiek van media, supporters en zelfs de Duitse politiek speelde de 39-jarige libero tegen Engeland zijn 149e interland. De aanvoerder werd niet zo overlopen als tijdens het duel met Roemenië. Maar het was wel genant om te zien hoe hij als nagenoeg enige speler in het hedendaagse topvoetbal een groot deel van de wedstrijd achter zijn eigen verdediging bleef spelen.

Duitsland ging op basis van krachtvoetbal in de slotfase nog wel op jacht naar de gelijkmaker. Jancker en Scholl kregen ook twee goede kansen. Seaman redde echter bekwaam en zorgde daarmee dat Engeland in tegenstelling tot Duitsland de kansen op het bereiken van de kwartfinale in eigen hand houdt. (ANP)