24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Eerste confrontatie supporters in Nederland


EINDHOVEN, 15 JUNI. Turkse en Zweedse voetbalsupporters hebben donderdag in Eindhoven voor de eerste ongeregeldheden op Nederlandse bodem gezorgd. De supporters gingen elkaar rond 18.00 uur op de Eindhovense Markt te lijf. Daarbij werden vier Zweden en drie Turken gearresteerd en raakte een agent gewond. Over gewonden bij de supporters is niets bekend. Ook hield de politie voor de wedstrijd tien illegale kaartjeshandelaren aan. De mobiele eenheid kwam eraan te pas om de partijen te scheiden.

De problemen op de Markt begonnen toen daar een groep jonge Turken arriveerde. Ooggetuigen zagen dat ze werden opgehitst door landgenoten die nationalistische leuzen riepen en getooid waren met symbolen van de Grijze Wolven, een extreem-rechtse Turkse groepering. De vechtpartij begon nadat een supporter in een Zweeds shirt als eerste een bierblikje had gegooid. De sfeer, die tot dat moment ontspannen was, was in één klap omgeslagen. Na drie kwartier was de rust weergekeerd. Op dat moment trokken de meeste supporters richting stadion. De wedstrijd Zweden - Turkije begon om 20.45 uur. Bij de ongeregeldheden werden ook PSV-supporters gesignaleerd.

Aanvankelijk dacht de politie ook aan betrokkenheid van Engelse supporters die zich in Zweedse shirts zouden hebben gehuld. Later meldde een politiewoordvoerder echter dat hiervoor geen aanwijzingen waren. De agent die gewond raakte, werd ter plaatse behandeld. Hij kon daarna gewoon zijn werk blijven doen. Volgens de politie zullen justitie, politie en de gemeente zich de komende dagen beraden over de verkoop van bierblikjes. Afgelopen maandag toen de wedstrijd Portugal - Engeland werd gespeeld, was dat niet aan de orde. Toen waren de winkels dicht. Maandag wordt in Eindhoven nog één EK-wedstrijd gespeeld: Italië - Zweden.

Ruim voor het begin van de wedstrijd waren in de Eindhovense binnenstad de tientallen kroegen slechts gedeeltelijk gevuld. De belangstelling voor het grote beeldscherm in het Beursgebouw was eveneens betrekkelijk gering. De politie schat dat er donderdagavond ongeveer 10.000 Turken in Eindhoven waren en maximaal 6000 Zweden. Met name het aantal Turkse supporters blijft daarmee ver achter bij de verwachtingen. De politie dacht dat er 20.000 richting Eindhoven zouden komen.

Woensdag was naar buiten gekomen dat de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) informatie had over Italiaanse en Engelse supporters die zich donderdag in Eindhoven of maandag in Brussel gezamenlijk tegen de Turkse fans wilden keren. Aanleiding daarvoor waren de vechtpartijen eerder dit seizoen tijdens UEFA-cupwedstrijden van Galatasaray. Zowel in Istanbul (tegen Leeds United) als in Kopenhagen (tegen Arsenal) kwam het tot ongeregeldheden tussen Turken en Engelsen. Daarbij vielen twee doden en vele gewonden. (ANP)

NRC Webpagina's
15 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad