Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Duitsland stelt teleur

LUIK, 12 JUNI. Het verleden heeft geleerd dat je Duitsland nooit voor de definitieve uitschakeling mag afschrijven. De nationale voetbalploeg verstaat als geen ander de kunst zich uit de meest benarde situatie te redden. De manier waarop de ploeg maandagavond in Luik tegen Roemenië gelijkspeelde met 1-1 geeft echter weinig hoop op prolongatie van de Europese titel.

Duitsland werd vooral in de beginfase totaal overlopen en had het geluk dat Hagi, aanvankelijk de absolute uitblinker, zich meer in de beslissingen van de arbiter dan in het spel van zijn eigen ploeg ging interesseren. De Europese kampioen van vier jaar geleden kon zich daardoor terug in de wedstrijd knokken.

,,Het had nog erger gekund'', sprak de bondscoach van de Duitsers realistisch. ,,Als je al na vijf minuten achter staat en helemaal niets te vertellen hebt, kun je wel eens slechter dan op een gelijkspel uitkomen. Dat wil niet zeggen dat ik tevreden ben. Dat lijkt me duidelijk. De wedstrijd tegen Engeland van zaterdag wordt nu cruciaal.''

Arme Ribbeck. Hij kreeg bij zijn aanstelling ruim een jaar geleden de opdracht de selectie te verjongen. Een moeilijke opgave wanneer er geen nieuw talent is. Ribbeck valt daarom terug op dertigers. Tegen de Roemenen vormden doelman Kahn, Matthäus, Hässler en Bierhoff de as van het Duitse elftal. Het kwartet sleutelspelers, opgeteld 135 jaar oud, was niet bevordelijk voor de snelheid en frisheid in het Duitse spel.

,,Vooral in de slotfase zaten we er helemaal door heen. Daardoor konden we ook niet voor de zege gaan'', verklaarde Ribbeck. ,,Tegen Engeland moet ik er misschien maar eens een paar fitte spelers tegen aan gooien.'' De opmerking doet het ergste vrezen voor Matthäus, met zijn ruim 39 jaar de oudste speler van het toernooi.

De libero, die in de slotfase om een wissel vroeg, zag in het begin van de wedstrijd de ene na de andere tegenstander voorbij razen. Omdat verdedigers als Nowotny en Linke ook al niet gezegend zijn met een ferme eindsprint, werd Duitsland in de aanvankelijk overlopen en keek het na vijf minuten tegen een achterstand aan. Linksback Linke verslikte zich in Ilie die op zijn beurt Moldovan in staat stelde de 1-0 binnen te tikken.

Het enorme overwicht van de Roemenen hield twintig minuten stand. Daarna leidde uitgerekend vedette Hagi het verval van zijn ploeg in. De middenvelder streelde in de beginfase de ene na de andere bal in de voeten van zijn aanvallers, maar kreeg het aan de stok met scheidsrechter Nielsen. Vanaf dat moment liet hij zijn strijd met de Deense arbiter boven het werkelijke duel prevaleren en kwam Duitsland terug in de wedstrijd. Scholl beloonde de opleving in de 27e minuut met een rake knal van afstand: 1-1.

Vlak na rust hield doelman Kahn met een prachtige redding Moldovan van zijn tweede treffer af. Even later reageerde Stelea, hij kreeg de voorkeur boven Ajacied Lobont, attent op een kopbal van Bierhoff. De beste mogelijkheid van de wedstrijd was voor Moldovan. De spits schoot na een uur in kansrijke positie eerst op doelman Kahn. Daarna trof hij Matthäus op de doellijn. Een derde poging eindigde hoog in de tribune. Dankzij het arbitrale trio werden de Roemenen niet gestraft voor de slordige afwerking.

De Belgische grensrechter Van Nylen stak vijf minuten voor tijd geheel ten onrechte zijn vlag omhoog toen Bierhoff doelman Stelea passeerde. Scheidsrechter Nielsen honoreerde het vlagsignaal waardoor het bij 1-1 bleef. Een uitslag waar ook Roemenië weinig mee opschiet. ,,We moeten nu zeker winnen van Portugal'', beschouwden aanvoerder Hagi en bondscoach Jenei hun kansen op het bereiken van de kwartfinales. (ANP)