24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Relatief rustig na Nederland-Tsjechië

Door onze redacteur BRAM POLS
DEN HAAG, 12 JUNI. De Haagse politie heeft gisteren na de voetbalwedstrijd tussen Nederland en Tsjechië negentien mensen gearresteerd. Het ging daarbij om openlijke geweldpleging, openbare dronkenschap en illegale verkoop van alcohol. Dat heeft directeur-generaal P. van Zunderd van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vanochtend bekend gemaakt. Hij is speciaal belast met de veiligheid rond het Europees kampioenschap.

Den Haag stak met die gewelddadigheden slecht af tegen de rest van het land, zo zei Van Zunderd vanochtend. In speelstad Arnhem waren gisteren bijvoorbeeld slechts zeven arrestaties. In vijf gevallen was er sprake van baldadigheid, twee mannen werden opgepakt wegens zwarte handel in kaartjes. In Amsterdam, waar de wedstrijd tussen Nederland en Tsjechië werd gespeeld waren zelfs minder incidenten dan op een gewone zondag. Van Zunderd benadrukte dat de Tsjechische supporters zich gisteren buitengewoon goede verliezers toonden. Er was geen enkel voorval na de wedstrijd. Ook de Turkse supporters hebben zich volgens hem heel goed gedragen in Arnhem, waar de wedstrijd tussen Turkije en Italië werd gespeeld. In Arnhem was sprake van `een perfecte sfeer´.

Tot dusverre verloopt het kampioenschap in Nederland `bijzonder goed´, stelt Van Zunderd. Bij de organisatie hebben gastheerschap, service en veiligheid steeds voorop gestaan. Vooral op het punt van de mobiliteit gaat alles boven verwachting, zo meent de directeur-generaal. Op de luchthavens worden de supportersstromen goed verwerkt en ook het wegverkeer is tot dusverre rustig geweest, mede door de wegbewijzering in het Tsjechisch. De Nederlandse Spoorwegen zijn er gisteren in geslaagd om na de wedstrijd in de Amsterdamse Arena binnen een uur 12.000 passagiers naar elders te brengen. Overigens zijn de accommodaties – hotels en campings – minder bezet dan tijdens een Pinksterweekeinde mag worden verwacht. ,,Dat hadden we heel anders ingeschat,´´ aldus Van Zunderd.

Aan de grens zijn tot nu toe tien Engelsen, vier Italianen en vier Duitsers teruggestuurd. Volgens Van Zunderd zijn deze uitgesproken hooligans uit Duitsland en Italië er uitgepikt door buitengewone alertheid van de Bundes Grenz Schutz.

Voor vandaag worden ongeregeldheden gevreesd in Eindhoven, waar de wedstrijd Portugal-Engeland wordt gespeeld. ,,Na zo´n feestelijk en veilig verlopen begin is het zaak bij de les te blijven,´´ aldus Van Zunderd. ,,Het gaat om een wedstrijd met een duidelijk verhoogd risico. We moeten oppassen niet in een valkuil te lopen.´´

Er zijn 6.000 kaarten op naam aan Britse supporters verkocht, maar volgens de DG is het de vraag hoeveel Engelsen op weg zijn zonder toegangsbewijs. De controle op naam vindt steekproefsgewijs plaats, waarbij het belangrijkst is dat er geen supporters in verkeerde vakken belanden. In Amsterdam is gisteren aan drie Tsjechen de toegang geweigerd, omdat de namen op hun ticket en op hun identiteitsbewijs niet overeenkwamen.

NRC Webpagina's
12 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad