24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

'Geweldige sfeer' bij start Euro 2000

Door onze redacteur BRAM POLS
DEN HAAG, 11 JUNI. Directeur-generaal P. Van Zunderd van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vindt dat het Europees Kampioenschap gisteren in Brussel `op een fantastische manier is begonnen´. ,,Zoals we dat graag hadden gewild. Er heerste gisteren een geweldige sfeer,´´ aldus de directeur-generaal vanochtend in een toelichting.

Van Zunderd, normaliter chef van het politiekorps Midden- en West Brabant is speciaal voor de organisatie van het EK2000 als directeur-generaal op het ministerie aangesteld.

Bij de openingswedstrijd gingen Belgische en Zweedse supporters gearmd naar het stadion, zo heeft de DG zelf in Brussel kunnen vaststellen: ,,Er was sprake van een goede sfeer.´´ Dat er niettemin in totaal 83 mensen zijn gearresteerd is naar zijn mening een gevolg van het `pro-actief´ optreden van de Belgische politie. ,,Het gaat daarbij om zwarte handel in kaartjes en kleine vergrijpen. In sommige situaties heeft de politie pepperspray gebruikt. Het is in elk geval duidelijk dat de Belgische agenten de toon hebben gezet,´´ aldus Van Zunderd.

Vanochtend heerste er volgens de politie meer rust op de Nederlandse wegen dan mag worden verwacht op een eerste Pinkerdag. Ook in de vier speelsteden Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Arnhem was het buitengewoon kalm. De accommodaties waren vanochtend dan ook bij lange na niet volgeboekt. Alleen in Arnhem was sprake van een zwellende stroom Turkse supporters – veelal uit Duitsland - van wie er velen geen kaartje hebben. ,,Maar daar is op zich zelf niets op tegen,´´ aldus Van Zunderd, ,,zolang ze zich maar als toerist gedragen.´´ Dat er opvallend weinig Italianen richting Arnhem gingen voor de wedstrijd tegen Turkije heeft volgens Van Zunderd te maken met het feit dat de Italianen in de voorfase `weinig namen hebben doorgegeven´, zodat er ook maar weinig kaarten op naam gesteld naar Italië zijn gegaan. De tenaamstelling is een voorwaarde om tot het stadion te worden toegelaten.

Naast de 83 aanhoudingen in Brussel zijn inmiddels ook maatregelen genomen tegen zes Britten, die door de marechaussee terug naar huis zijn gestuurd. Het gaat om notoire hooligans, aldus Van Zunderd, van wie er vijf op Schiphol zijn geïdentificeerd en één in Hoek van Holland.

De politie bereid zich volgens hem voor op een drukke avond, voor het geval dat zowel het Turkse als het Nederlandse elftal zou winnen. ,,Dan verwachten we een groot aantal feestelijkheden,´´ aldus Van Zunderd.

NRC Webpagina's
10 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad