Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Tsjechen hebben eindelijk hun overwinning

LUIK, 21 JUNI. Van de verliezers in de vooraf als 'groep des doods' betitelde poule van Oranje houdt Tsjechië het minst nare gevoel over. De op EURO 2000 onfortuinlijke ploeg van Jozef Chovanec, vier jaar geleden in Engeland nog finalist, won woensdag het laatste groepsduel van Denemarken via twee treffers van aanvaller Smicer. Er stond niets meer op het spel. Beide teams waren al veroordeeld tot een zware thuisreis.

Ongelukkig begonnen beide landen aan hun laatste optreden. De Tsjechen omdat ze onverdiend verloren van Nederland en tegen Frankrijk allerlei kansen lieten liggen op een gelijkspel; de Denen omdat ze in het eerste duel wereldkampioen Frankrijk vergaten al in de openingsfase uit te tellen en tegen Oranje in de eerste helft het spel dicteerde en alsnog met 3-0 verloren.

Voetbal om de eer stelt meestal weinig voor. Maar in Luik was dat anders. Er werd met hartstocht gespeeld. De Tsjechische trainer Chovanec had zijn spelers vooraf voorgehouden met opgeheven hoofd te willen vertrekken. Chovanec kon niet beschikken over de geschorste Latal, maar had eindelijk Patrick Berger in zijn ploeg. De middenvelder miste de eerste twee duels door een schorsing. Zijn eerste optreden, was dus ook meteen het laatste.

Ondanks de al vaststaande uitschakeling had het duel voor beide ploegen toch nog een speciaal tintje. Beide ploegen ontmoeten elkaar straks in de kwalificatie voor het WK in 2002. ,,Dus is er meer dan alleen de eer'', vond de bij Denemarken vertrekkende trainer Johansson. De Denen hadden in het eerste kwartier ook een overwicht. Feyenoorder Tomasson, ajacied Gronkjear, Goldbaek en Beck lieten kleine kansen liggen. De beste mogelijkheid was echter voor de Tsjech Smicer, die kort voor rust op doelman Schmeichel stuitte.

De tweede helft was harder. De Egyptische scheidsrechter El Ghandour gooide de Tsjechen Pborsky, Rada en Fukal op de bon, de Denen Gronkjaer en Tofting kregen dezelfde behandeling. In het laatste half uur drukten de Tsjechen door. Smicer was de opvallendste spits. Eerst rondde hij na 64 minuten een lage voorzet van Poborsky af, vervolgens scoorde hij drie minuten later opnieuw toen de boomlange Koller de bal doorkopte en Smicer de bal oppikte en Schmeichel omspeelde. Het duel was daarmee gespeeld. De Tsjechen vertrokken met het beste gevoel naar huis.(ANP)