24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Oranje brandt zowaar los


ROTTERDAM, 17 JUNI - De straten van Nederland zullen voorlopig in oranje blijven gehuld. Het nationale elftal van bondscoach Rijkaard bereikte vrijdag de laatste acht van EURO 2000, door in de Kuip te winnen van Denemarken, 3-0. Na twee duels is fase 1 voltooid. Sneller kon niet, beter wel.

Oranje is nog niet uitgegroeid tot de smaakmaker van het evenement. Sterker nog, tussen de eerste (Tsjechië 1-0) en tweede wedstrijd achtte Rijkaard het nodig zijn formatie met harde woorden op 'scherp' te zetten. Wat meer bezieling zou op zijn plaats zijn. Na een zeer aarzelende start kwam het eruit tegen Denemarken. Pas na de hervatting.

Toen brandde het elftal ook aardig los. De kansen stapelden zich op, de doelpunten eigenlijk ook. De Kuip stond in vuur en vlam, de euforie in den lande zal losbarsten. Desondanks blijven enige relativerende woorden op hun plaats. In de fase dat Oranje het spel liet zien dat het legioen wenst, wisten de Denen in feite al dat ze naar huis konden.

Volgende week speelt Nederland in de ArenA tegen Frankrijk. De wedstrijd tegen de wereldkampioen heeft als inzet plaats één of twee in de groep. Ofwel verder in België (2e), danwel in eigen land.

Op twee plaatsen had Rijkaard zijn formatie gewijzigd. Konterman voor de geblesseerde Stam, de herstelde Overmars voor Seedorf. Het was, althans in grote lijnen, wat de buitenwereld had verwacht.

Seedorf is wat Matthäus momenteel in Duitsland is. De nationale zondebok. De kans is klein dat Rijkaard zich hierdoor heeft laten leiden. Waarschijnlijk wilde hij wat meer balans in het elftal. Een 'diep' spelende middenvelder, ter linker- en ter rechterzijde.

Of het hielp? Aanvankelijk niet. Oranje begon allesbehalve overtuigend. Sterker nog, het begon vol twijfels. De Denen, gestart met een ruime nederlaag tegen Frankrijk (3-0), leken wat zekerder van zichzelf. Alsof zij thuis speelden.

Nederland had opnieuw geluk. Gravesen trof een minuut voor de rust de lat boven doelman Van der Sar. Iets vergelijkbaars deden de Tsjechen (Nedved en Koller) eerder twee keer. Verder stond Tomasson op 'scherp'. Alsof juist hij, de aanvaller van Feyenoord, zich wel op zijn gemak voelde in de eigen omgeving van de Kuip.

Rijkaards elftal dwong in eerste instantie niets af. De mensen op de vleugels haalden niet de achterlijn. Kluivert stond er alleen voor, Bergkamp was -opnieuw- onzichtbaar. Twee kansjes waren er voor Oranje in het eerste deel. Kluivert schoot op Schmeichel en Overmars miste in de herkansing. Vervolgens kwam Davids na een pass van Bergkamp alleen voor de Deense doelman. De Deenseroutinier, beschouwd als een der besten ter wereld, redde.

Kluivert brak de ban voor Oranje. Hij scoorde in de 'rebound' na bijna een uur, nadat Schmeichel in eerste instantie nog had gered bij een poging van Bergkamp. Oranjes eerste velddoelpunt van het toernooi kwam als een bevrijding. Ineens was er meer durf, meer diepgang.

Zekerheid kwam kort later van de voet van Ronald de Boer, luttele minuten nadat hij Overmars was komen vervangen. Hij tikte in na een fraaie voorzet van Zenden, inmiddels uitgeweken naar de linkerkant.

Oranje kreeg vervolgens de nodige mogelijkheden. Zenden zorgde voor nummer drie, na een rush van Reiziger. Van elf meter kregen de Denen in de slotfase nog een ideale gelegenheid hun eerste treffer op EURO 2000 aan te tekenen. Schjonberg schoot echter naast. Een tegenvaller was dat Van der Sar in de slotminuten geblesseerd het veld moest verlaten. Westerveld kon daardoor debuteren op een groot toernooi.

NRC Webpagina's
16 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad