24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Aantal arrestaties na openingsduel EK beperkt

Door onze correspondent HANS BUDDINGH'
BRUSSEL, 11 JUNI. De openingswedstrijd voor Euro 2000 tussen België en Zweden in Brussel is zonder ernstige incidenten verlopen. Wel greep de Brusselse politie rond middernacht, na afloop van de wedstrijd, in het centrum van de stad in om te verhinderen dat feestvierende Belgische supporters de Grote Markt zouden opgaan, die met hekken voor alle publiek was afgesloten. Zij maakte hierbij gebruik van rookbommen. Volgens een politiewoordvoerder ging het ,,absoluut niet’’ om traangas. Een tiental fans werd opgepakt.

In de Brusselse binnenstad heerste ook na het politie-ingrijpen overigens een feestelijke sfeer. Belgische en Zweedse fans mengden zich zonder problemen onder elkaar. Caféterrassen waren tot ver na middernacht nog druk bezet.

Vele duizenden Belgische supporters, velen getooid met mutsen in de nationale driekleur, hadden zich naar het centrum van Brussel begeven om de 2-1 overwinning van hun team te vieren. Auto’s reden toeterend rond met Belgische vlaggen wapperend uit de ramen. Honderden fans hadden bezit genomen van de trappen van de Beurs, vlak bij de Grote Markt, waar de politie in grote aantallen aanwezig was. Toen een aantal supporters de Grote Markt op wilde gaan, kwamen manschappen van de mobiele eenheid korte tijd in actie.

In België werden zaterdag in totaal zo’n zestig mensen aangehouden onder meer wegens dronkenschap, verstoring van de openbare orde en verkoop van zwarte kaartjes voor wedstrijden van Euro 2000.

In Brussel werden twee Duitsers en twee Peruanen aangehouden die twintig kaartjes voor de openingswedstrijd wilden verkopen. Een Fransman werd bij de verkoop van een zwart ticket op heterdaad betrapt. Bij de Belgisch-Duitse grens werden vier Duitsers opgepakt die 107 zwarte kaartjes voor diverse wedstrijden van Euro 2000 in de aanbieding hadden.

Op het Brusselse Zuidstation waren zaterdagochtend twee Engelsen hooligans aangehouden, nadat de Belgische politie door Engelse collega’s van hun komst op de hoogte was gesteld. De twee Engelsen werden direct met de trein naar hun land teruggestuurd.

NRC Webpagina's
10 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad