Tegenspraak

Links

België wint openingswedstrijd EK

Door onze redacteur JAAP BLOEMBERGEN
BRUSSEL, 11 JUNI. België heeft zaterdagavond in Brussel het openingsduel van Euro 2000 gewonnen. In het uitverkochte Koning Boudewijn-stadion won het gastland met 2-1 van Zweden. Het betrof een wedstrijd in groep B. Italië en Turkije spelen vanmiddag in Arnhem hun eerste duel in deze poule. België dankte de overwinning aan een grote vechtlust en twee gelukkige doelpunten, die ook nog eens op een gunstig moment tot stand kwamen.

Vlak voor rust scoorde middenvelder Goor met een goed geplaatst schot na een blunder van verdediger Nilsson. Deze Zweedse routinier werd in de pauze gestraft voor zijn fout en vervangen door Lucic. Deze invaller was nog een minuut in het veld, of hij zag van dicht bij een tweede Belgische treffer tot stand komen. Mpenza scoorde met een schitterend afstandsschot, maar hij had de bal even eerder met de hand geraakt. De Duitse scheidsrechter Merk zag de overtreding over het hoofd.

Zweden kreeg na 52 speelminuten uitzicht op een gelijkspel, toen Mjälby profiteerde van een keepersfout van De Wilde. Deze Belgische doelman struikelde over een terugspeelbal van zijn ploeggenoot Leonard. Mjälby kreeg vervolgens een niet te missen kans. In de resterende speeltijd kon Zweden het hoge tempo van de eerste helft niet meer volhouden. Aanvoerder Patrick Andersson (hij heeft drie naamgenoten in de selectie) kreeg nog een rode kaart, na een grove charge op de benen van Goor.

De Belgische bondscoach Waseige was na afloop wel tevreden over de uitslag, maar niet over het vertoonde spel. Hij waarschuwde voor een afstraffing tegen Italië, dat komende woensdag tegen België speelt. ,,De overwinning is vet betaald'', zei Waseige. ,,We hebben niet gespeeld zoals verwacht. We speelden veel te nerveus, wat dikwijls voorkomt in een openingsduel. In mentaal opzicht waren we beter dan in fysiek opzicht. Dat geeft toch een grote voldoening'', aldus Waseige.