24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Kok wil kwestie Italië afsluiten

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 15 JULI. Premier Kok wil een punt zetten achter het incident met Italiaanse tv-journalisten bij de finale in Rotterdam van het Europees voetbalkampioenschap van twee weken geleden.

Hij pleitte er gisteren op zijn wekelijkse persconferentie voor verder "geen grote woorden" te gebruiken naar aanleiding van de affaire, die ontstond toen Nederlands veiligheidspersoneel slaags raakte met zeven Italiaanse journalisten. "Ik denk dat we het hierbij moeten laten", aldus Kok.

De premier noemde een excuus van zijn kant aan Italië onnodig en onderstreepte dat daar van de kant van zijn Italiaanse collega Amato ook nimmer om was verzocht. Wel had een naaste medewerker van Amato, staatssecretaris E. Micheli, zich eind vorige week in een interview met een krant zeer kritisch uitgelaten over de Nederlandse behandeling van de Italianen.

Een donderdag vrijgegeven rapport van de ministers De Vries (Binnenlandse Zaken) en Korthals (Justitie) over het incident in het stadion concludeerde dat stewards, politie en ander veiligheidspersoneel geen ontoelaatbaar geweld hadden gebruikt tegen zeven journalisten van de Italiaanse televisie.

Kok wees er in navolging van het rapport op dat de aanleiding van het geschil tussen beide kanten was geweest dat er een veel grotere groep van 140 Italiaanse gehandicapten was gearriveerd in het Feyenoord- stadion dan vooraf was aangekondigd.

De onenigheid brak uit, toen het Nederlandse beveiligingspersoneel van de gehandicapten begreep dat ze niet door de RAI-journalisten wilden worden gefilmd. "Er zullen zeker slordigheden van beide zijden zijn begaan", zo stelde Kok gisteren, "maar grote woorden van Den Haag naar Rome of van Rome naar Den Haag zijn niet nodig."

De RAI-journalisten hebben al aangekondigd geen genoegen te nemen met het Nederlandse rapport. Ze achten dit onvolledig en eenzijdig en dringen er in het bijzonder op aan om ook gehandicapte ooggetuigen te horen, hetgeen nog niet gebeurd zou zijn.

NRC Webpagina's
15 juli 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad