24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

'Italianen niet te hard aangepakt'

Door onze diplomatiek redacteur
DEN HAAG, 14 JULI. Stewards, politie en ander beveiligingspersoneel in het Feyenoordstadion hebben twee weken geleden rondom de finale om het Europees voetbalkampioenschap geen ontoelaatbaar geweld gebruikt tegen zeven Italiaanse RAI- journalisten. Die journalisten hebben bevelen en aanwijzingen van de politie en stewards genegeerd en daarmee de regels voor hun accreditering overschreden en zich ook strafrechtelijk schuldig gemaakt.

Dit concluderen de ministers De Vries (Binnenlandse Zaken) en Korthals (Justitie) op basis van een onderzoek van het openbaar ministerie te Rotterdam dat zij gisteren aan de Tweede Kamer hebben gestuurd. De journalisten zullen niet worden vervolgd, mede omdat zij door hun aanhouding de finale misten en "de aanzienlijke psychische en emotionele effecten" die dat had. Ook telt voor het OM mee dat wellicht niet duidelijk was dat de veiligheidsmensen en suppoosten bevoegd waren om hen te vragen zich te verwijderen.

Onze correspondent in Rome meldt dat de RAI-journalist Mario Mattioli die bij het incident in De Kuip betrokken was, met sarcasme van het Nederlandse rapport heeft kennisgenomen. "Logisch dat ze zoveel geweld hebben gebruikt", zegt hij over het gedrag van politie en stewards. "Ik was van plan op koningin Beatrix te gaan schieten."

"Het is allemaal goed zo", zei de Rai-journalist vanmorgen telefonisch vanuit een kliniek in de regio Emilio Romagna, waar hij fysiotherapie krijgt voor zijn verwondingen. "Niemand in Italië had verwacht dat ze in dit onderzoek zouden zeggen: We hebben zelf schuld, het spijt ons."

Aanleiding tot de incidenten op 2 juli in De Kuip, die tot hevige commotie in Italië voerden en waarvoor de regering in Rome officiële excuses van premier Kok verlangde, was volgens het rapport de komst van circa 140 niet als zodanig aangekondigde Italiaanse gehandicapten met "gewone" plaatskaarten. Stewards en veiligheidspersoneel begrepen dat gehandicapten die zij naar hoger gelegen vakken droegen daarbij niet wilden worden gefilmd. Hun aanwijzing aan de RAI-ploeg om daarom met filmen op te houden en door te lopen werd, net als politiebevelen daarna, genegeerd. De RAI- journalisten hebben zich met verbaal en ander geweld tegen aanhouding verzet, waartegen politie en stewards volgens het rapport niet disproportioneel zijn opgetreden. Wel zal een veiligheidsman die een Italiaan een klap met een wapenstok gaf toen deze een agente bij een aanhouding wegtrok, worden vervolgd. Namelijk omdat hij zo'n stok niet had mogen bezitten of gebruiken. De zeven Italiaanse journalisten hebben eergisteren aangifte gedaan wegens mishandeling, openlijke geweldpleging, wederrechtelijke vrijheidsberoving en belediging. Volgens hun advocaat, B. Böhler te Amsterdam, zijn zij, netzomin als enkele ooggetuigen, "op een fatsoenlijke wijze" door de Nederlandse justitie gehoord. Het OM-rapport is daardoor "onvolledig en eenzijdig" en de conclusies van de ministers "voorbarig", aldus mr. Böhler. De zinsnede uit de brief dat het gebruikte geweld tegen hem "

in verhouding (staat) tot het door de journalist gepleegde verzet", verbijstert RAI-journalist Mattioli. "Welk verzet? Ik heb geschreeuwd, ja. Toen ik tegen de grond was gegooid, was mijn arm uit de kom." Hij bestrijdt fel dat de RAI-ploeg zelf geweld heeft gebruikt. "Waarvoor was ik naar Rotterdam gekomen? Als toerist? Nee toch. Ik wilde werken als journalist en dat is me onmogelijk gemaakt."

Volgens het rapport hebben de Italiaanse journalisten de aanwijzingen van de stewards niet opgevolgd. "Toen ik me accrediteerde, kreeg ik een reglement," zegt Mattioli. "Nergens staat dat stewards het journalisten mogen verbieden te werken. Er staat niet dat ik moet doen wat de stewards zeggen." Vooruitlopend op officiële Italiaanse conclusies zei de advocaat van de RAI gisteren dat de aanklacht van de journalisten niet zal worden ingetrokken als de zaak tegen de Italiaanse journalisten wordt geseponeerd. Hij is bezig met het notarieel laten vastleggen van de individuele verklaringen van de zeven betrokken RAI-werknemers. Die worden bij de aanklacht gevoegd.

NRC Webpagina's
14 juli 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad