24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

'Micheli is de kluts een beetje kwijt'

Toon van verwijten Italië irriteert Kok

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 8 JULI. Premier Kok heeft gisteren na afloop van de ministerraad scherp afstand genomen van de uitspraken van de Italiaanse staatssecretaris Enrico Micheli over de relatie met Nederland. "Met alle respect, ik heb het gevoel dat de staatssecretaris de kluts een beetje kwijt is geweest", zei Kok.

Micheli, als staatssecretaris Algemene Zaken de rechterhand van premier Amato, noemde gisteren in de krant La Republica de bilaterale betrekkingen tussen Nederland en Italië "erg delicaat". Hij zei dit naar aanleiding van een incident bij de EK-finale in Rotterdam. Daarbij zouden suppoosten en politieagenten ten onrechte hardhandig zijn opgetreden tegen enkele Italiaanse televisiejournalisten, omdat die filmden hoe invalide Italianen het stadion in werden gedragen. Volgens de politie gebeurde dit tegen de zin van de invaliden in.

Micheli haalde in de publicatie ook andere kwesties aan waarbij Nederland Italië onheus bejegend zou hebben, zoals het verbreken van besprekingen met Alitalia door de KLM en het feit dat minister Zalm (Financiën) in 1998 had betwijfeld of Italië wel lid kon worden van de Economische en Monetaire Unie. "Ik begrijp niet goed wat al die zaken met de Kuip te maken hebben", aldus Kok. "Dit hoort in de categorie kleine en grote overdrijvingen."

De premier herhaalde dat hij het zou betreuren als blijkt dat de Italianen inderdaad ten onrechte hard zijn aangepakt. Dat heeft Kok dinsdag ook in een telefoongesprek met zijn Italiaanse ambtgenoot Amato gemeld. Aanstaande dinsdag of woensdag is volgens Kok het justitieel onderzoek naar het incident gereed. De resultaten zullen dan zo snel mogelijk ter kennis worden gebracht van de Italiaanse regering, aldus Kok. "Inclusief eventuele kwalificaties van het kabinet."

Kok zei "niet al te schamper te willen doen" over de kwestie. Maar hij gaf ook aan dat zij niet moet worden overdreven. Dat de zaak in Italië veel aandacht heeft gekregen komt volgens Kok door "de komkommertijd, of doordat de emoties in Zuid-Europa iets sneller oplopen dan bij ons, of door ongerustheid dat er echt onjuist is opgetreden".

Minister Korthals (Justitie) legde gisteren de schuld van het incident ten dele bij de Italianen. "De Italianen zijn onzorgvuldig geweest. Ze hebben niet goed doorgegeven met hoeveel invaliden ze naar de wedstrijd zouden komen. En dat is toch het begin van de escalatie geweest", aldus Korthals. Hij heeft over het incident nog geen afgerond oordeel. "De politie heeft in elk geval naar behoren opgetreden, voor de stewards en het beveiligingspersoneel is dat nog de vraag. Maar ik heb nu niet de indruk dat ze te ver zijn gegaan."

NRC Webpagina's
8 juli 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad