24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Van Gaal voor zes jaar bondscoach

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 7 JULI. Louis van Gaal is benoemd tot opvolger van Frank Rijkaard als coach van het Nederlandse voetbalelftal. Dat heeft de KNVB vanmiddag in Amsterdam bekendgemaakt. Zijn contract loopt tot en met het wereldkampioenschap van 2006 in Duitsland.

De functie van bondscoach kwam vrij nadat Rijkaard vorige week tijdens het EK 2000 had besloten zijn werkzaamheden te beëindigen. Hij deed dat na de uitschakeling van Nederland in de halve finale tegen Italië.

"U ziet een heel gelukkig mens", zo was de eerste officiële reactie van Van Gaal vanmiddag in Amsterdam. "Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat dit is wat ik wil." Van Gaal tekende tot en met het WK van 2006 in Duitsland. Om de twee jaar, na elke EK of WK, maken beide partijen - Van Gaal en de KNVB - een evaluatie. De vorig seizoen bij Barcelona vertrokken coach krijgt de verantwoordelijkheid over het totale technische beleid van de bond. "Dat was een voorwaarde voor mij."

"Ik had een rustjaar aangekondigd", zei Van Gaal vanmiddag. "Daarbij wist ik voor mezelf dat wanneer deze kans zou komen, ik die zou grijpen.

"Bij Barcelona had ik ook een clausule in mijn contract, dat ik na elk groot titeltoernooi de vrijheid zou hebben om naar Oranje te gaan. Door een samenloop van omstandigheden viel alles nu vanzelf samen. Natuurlijk realiseerde ik me dat ik kandidaat zou zijn toen bekend werd dat Rijkaard zou vertrekken."

NRC Webpagina's
7 juli 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad