24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Weinig klachen over optreden van politie tijdens EK

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 7 JULI. Bij de politie in Rotterdam zijn nog geen klachten geregistreerd over haar optreden tijdens het EK voetbal. Ook bij de korpsbeheerder en bij de hoofdofficier van justitie waren tot vanochtend geen klachten gedeponeerd, aldus woordvoerders.

Een woordvoerster van de Nationale Ombudsman zegt dat er "nauwelijks" klachten zijn binnengekomen over de Rotterdamse politie tijdens Euro 2000. De ombudsman "oriënteert" zich wel op een eigen onderzoek naar het incident zondag in De Kuip met de Italiaanse televisieploeg. Een woordvoerster van het openbaar ministerie verwacht dat de resultaten van het justitieonderzoek naar eventueel strafbaar feiten door de journalisten op zijn vroegst morgen te verwachten zijn.

Naar nu blijkt hebben zich zondag bij het vertrek van Italiaanse gehandicapte voetbalsupporters vanaf Rotterdam Airport ook problemen voorgedaan. De groep was eerder die dag betrokken bij het incident met de tv-ploeg.

Directeur H. Dokter van Internationale Ambulance bv, die verantwoordelijk was voor de afhandeling van de chartervlucht, zegt dat hij is aangevallen door één van de begeleiders van de gehandicapten, nadat er aanzienlijke vertraging was ontstaan bij het vertrek.

Secretaris M. Scelli van de Italiaanse gehandicaptenorganisatie Unitalsi, die de vlucht had geregeld, ontkent het incident. Dokter zegt dat de afhandeling tijdelijk werd gestaakt. Hij wil geen aanklacht indienen tegen de begeleider. De marchechaussee op de luchthaven greep niet in.

Een woordvoerster van de luchthaven zegt dat voorafgaand aan de vlucht de komst was gemeld van vijf passagiers die hulp nodig zouden hebben bij het uitstappen. Uiteindelijk bleek het te gaan om 333 passagiers onder wie 180 gehandicapten die hulp nodig hadden. Van hen zaten er ten minste honderd in een rolstoel.

De Italiaanse premier Amato zei gisteren dat hij tegenover premier Kok in hun telefoongesprek "de noodzaak om volledige duidelijkheid te scheppen over de verantwoordelijkheden" heeft onderstreept, zo meldt onze correspondent in Rome. Ook minister van Buitenlandse Zaken Lamberto Dini is teruggekomen op het incident. In het parlementaire vragenuurtje zei hij dat de Italiaanse regering nog steeds wacht op een officieel excuus van Nederlandse zijde.

NRC Webpagina's
6 juli 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad