24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Gesprek met H. van Duijn van Politiebond

'Stewards niet bevoegd om geweld te gebruiken'


De Nederlandse Politiebond wil een 'objectief onderzoek' naar de gebeurtenissen in De Kuip tijdens de EK-finale. En: er moet een discussie komen over de rol van stewards en beveiligingsbeambten.

Door onze redacteur REINOUD ROSCAM ABBING

AMSTERDAM, 6 JULI. Voorzitter Hans van Duijn van de Nederlandse Politiebond heeft met verbazing en ergernis gekeken naar de beelden van het incident met de Italiaanse televisieploeg voorafgaand aan de EK- finale in De Kuip. Op die beelden is onder meer te zien dat stewards van het stadion hardhandig een Italiaanse journalist op de grond werken. Ook is te zien dat een particuliere beveiligingsbeambte met de wapenstok inslaat op een andere journalist.

U was verbaasd door wat u zag?

"Ja, het was de eerste keer dat ik stewards zo hardhandig zag optreden. Aan dit soort toestanden moet een einde komen."

Volgens de stadiondirectie en de Rotterdamse politie was er niets mis mee.

"Nee, dit kan absoluut niet. Stewards mogen iemand aanhouden en eventueel naar de uitgang begeleiden, maar geen geweld gebruiken. Wat ik zie is dat een steward iemands hand op de rug draait en hem op de grond gooit. Dat is een vorm van mishandeling. Ik begrijp niet dat de Rotterdamse politie vindt dat dit kan."

U vindt ook dat er te veel verwarring was over de verschillende ordediensten.

"De beveiligingsbeambten lijken heel sterk op politiemensen: de kleur van hun uniform, de militaire laarzen, het honkbalpet-achtige hoofddeksel. Bovendien hebben ze een wapenstok bij zich en laten die vrij soepel vallen op de Italianen zonder dat daar een reële aanleiding toe was. Deze mensen hebben absoluut geen bevoegdheid om geweld uit te oefenen."

Wat vindt u van het optreden van de politie tijdens het incident?

"Wat opvalt, is dat de politiemensen min of meer achter de stewards en beveiligingsbeambten aan lopen. Ze lijken vrijwel kritiekloos de wensen van de Kuip-beveiliging te vervullen, terwijl ze tegen die slaande beveiligingsman hadden moeten zeggen dat hij daarmee moest ophouden. De politie van Rotterdam is veel te ver gegaan in het toestaan van allerlei bevoegdheden aan particuliere beveiligingsdiensten. Dit incident heeft de politie zeker geen goed gedaan."

Is de zaak hiermee afgedaan?

"Nee, er moet een onderzoek komen waarin nauwkeurig wordt vastgesteld wie wat heeft gedaan. Dat moet vooral een objectief onderzoek zijn. Ik heb er geen bezwaar tegen als de Rotterdamse politie dat zelf uitvoert, als de criteria maar objectief zijn. Maar je kunt ook aan de rijksrecherche denken. Aan de hand van de uitkomsten daarvan zou er een discussie moeten komen over de rol van beveiligingsdiensten. We moeten ons als samenleving de vraag stellen of wij hun optreden, zoals zondag in De Kuip, wel normaal vinden."

NRC Webpagina's
6 juli 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad