24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Kuip werd 'verrast' door gehandicapten


In Rotterdam overheerst het gevoel 'stank voor dank'. Bovendien overtraden de Italiaanse journalisten de regels.

Door onze redacteur REINOUD ROSCAM ABBING

ROTTERDAM, 5 JULI. Stadion De Kuip werd volgens directeur Jan van Merwijk zondag een paar uur voor het begin van de EK-finalewedstrijd Italië-Frankrijk ineens geconfronteerd met "fouten van de Italiaanse voetbalbond, die 300 kaarten aan invaliden had gegeven voor wie geen aparte plekken waren". Volgens woordvoerder Michel van Schie van de organiserende Stichting Euro 2000 ging het om "225 mensen in rolstoelen die in bezit waren van een normaal toegangskaartje. Wij waren verrast door het grote aantal".

Stadion De Kuip biedt op zijn speciale Olympia-tribune voor gehandicapten slechts plaats aan vijftig mensen. Volgens Euro 2000 had de Italiaanse voetbalbond, evenals de Franse, voor de EK-finale acht plaatsen op deze tribune gereserveerd. De overblijvende plaatsen werden "verdeeld over andere groepen".

De Italiaanse gehandicapten beschikten over toegangskaartjes voor het vak 'dubbel V' nabij de 'business seats' boven in het stadion. In principe ontoegankelijk voor mensen met een zware lichamelijke handicap, mede uit veiligheidsoverwegingen. Bij een eventuele snelle evacuatie leveren rolstoelen een probleem op. Directeur Van Merwijk: "Wij hebben er echter voor gekozen om deze mensen niet weg te sturen. Onze stewards hebben 40 mensen naar boven gedragen. Daarbij werden zij hinderlijk gevolgd door een cameraploeg."

Een getuige van het incident zegt op voorwaarde van anonimiteit: "De gehandicapten wilden niet gefilmd worden, omdat ze op een rare manier naar boven werden gedragen door een paar sterke kerels." Volgens deze getuige hebben de Italiaanse journalisten zich "ernstig misdragen" en was hun taalgebruik "vreselijk".

De stewards zelf hebben een spreekverbod gekregen van de directie van het station. (Van Merwijk: "De stewards hebben zich uitermate correct gedragen en ik wil mijn mensen uit de wind houden"). De betrokkenen is nu gevraagd hun verhaal op te schrijven ten behoeve van het onderzoek dat het openbaar ministerie heeft ingesteld. Een woordvoerder van de Rotterdamse politie zegt dat een team van gewone rechercheurs van het eigen korps onder leiding van een hoofdinspecteur de zaak onderzoekt.

De stewards in De Kuip fungeren als gastheren/-vrouwen en bewakers. Het stadion is particulier terrein waarop 'huisregels' gelden. Volgens betrokkenen waren de Italiaanse televisiejournalisten goed op de hoogte van deze regels.

NRC Webpagina's
5 juli 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad