24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Na kritiek van Berlusconi

Zoff neemt ontslag als coach Italië

Door onze correspondent MARC LEIJENDEKKER
ROME, 4 JULI. De Italiaanse bondscoach Dino Zoff is vanmorgen afgetreden na felle kritiek van de politieke oppositieleider Silvio Berlusconi, die ook voorzitter is van AC Milan. Berlusconi zei gisteren dat Zoff zich heeft gedragen "als de eerste de beste dilettant."

"Ik ben als mens beledigd, in het openbaar door het slijk gehaald door Berlusconi," zei Zoff vanmorgen op een korte persconferentie. "Ik begrijp niet waarom men het werk van anderen moet denigreren. Ik aanvaard geen lessen in waardigheid van meneer Berlusconi." Hij wilde geen vragen beantwoorden. "Het is erg moeilijk om dit besluit te nemen en ik weet dat het me waarschijnlijk veel zal kosten", verklaarde Zoff. "Misschien kom ik er niet goed uit, maar ik kon niet anders doen."

Berlusconi reageerde rond het middaguur verbijsterd. "Ik kan het niet geloven", zei hij. "Ik heb nooit iemand willen beledigen, zeker Zoff niet. Ik hem zijn werk niet gedenigreerd. Ik heb een technische kritiek geuit, waarvan ik volledig overtuigd blijf." Het aftreden van Zoff komt als een grote verrassing. Ook voor de staf en spelers van het Italiaanse nationale elftal was het nieuws volslagen onverwacht. Na veel aarzeling hebben de meeste Italianen zich na de wedstrijden tegen Nederland en Frankrijk achter de bondscoach geschaard. De Corriere della Sera schreef vanmorgen dat hij in de aanloop naar de Europese kampioenschappen is tegengevallen. Maar nu hij langer achtereen de spelersgroep onder zijn hoede heeft gehad, aldus de krant, heeft Zoff laten zien dat hij een hecht, goed ingespeeld elftal kan maken.

Berlusconi uitte zijn kritiek gisteren bij de presentatie van de nieuwe shirts van AC Milan. Na herhaalde vragen van journalisten om een reactie op de nederlaag van zondagavond, zei Berlusconi dat het "een onwaardige zaak" was. Berlusconi vond dat de Azzurri een strakke mandekking hadden moeten toepassen op de Franse spelbepaler Zidane. "Dan hadden wij de wedstrijd gewonnen. Het was het enige dat je hoefde te begrijpen. Het probleem is dat hij intelligentie in zijn hoofd heeft of niet." Zelfs Berlusconi's trouwe bondgenoten Fini en Casini namen gisteren afstand van de woorden van oppositieleider. Casini zei dat dit eerder het moment is van "applaus voor het elftal en ook voor zijn trainer". De leider van de Linkse Democraten, Walter Veltroni, verklaarde dat Berlusconi niet alleen de bondscoach van het nationale elftal, maar ook de 22 spelers en 22 miljoen Italianen heeft beledigd. Volgens Bosselli van de kleine Socialistische partij wil Berlusconi niet alleen de nieuwe premier worden van Italie, maar ook de nieuwe bondscoach.

NRC Webpagina's
4 juli 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad