24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Conditietraining

Door Foppe de Haan
Als je naar het hele toernooi kijkt verdienen de Fransen de Europese titel. Maar in de finale hadden de Italianen de beste kansen. Italië begon aanmerkelijk aanvallender dan tegen Nederland. Je kunt je natuurlijk afvragen waarom ze dat in de Arena niet hebben gedaan.

Over de wedstrijd tegen Oranje hadden ze gewoon een andere opvatting. In de analyse vooraf is waarschijnlijk afgegaan op de kwartfinale van Nederland tegen Joegoslavië. Ook het thuisvoordeel van Oranje hebben ze waarschijnlijk meegewogen. Verder speelde Nederland in de eerste helft heel dominant met goed positiespel en hebben de Italianen gedacht: we laten ze maar uitrazen, we komen toch niet aan de bal. In de finale bleek dat de Italianen er in fysiek opzicht fantastisch opstaan. Wie dacht dat ze afgemat zouden zijn na de wedstrijd tegen Nederland, waarin ze bijna negentig minuten met tien man hebben gespeeld, kwam bedrogen uit. Cannavaro, Nesta, Iuliano en Maldini bleven maar gaan. Daaruit bleek weer eens dat zij op de training het accent absoluut op de conditie leggen. De Italianen werken veel met krachttraining en elektrostimulatie waarbij de spier een impuls krijgt en samentrekt. Ik heb ooit een verhaal moeten houden voor buitenlandse trainers op een seminar in Florence. Wij doen in ons land fysieke training altijd in combinatie met de bal en dat is uniek in de wereld. Toen ik dat vertelde keek een Italiaanse professor me meewarig aan. "Dat is allemaal wel mooi", zei hij. "Maar als je sterker wilt worden moet je aan ultieme krachttraining doen en wil je sneller worden dan doe je aan ultieme snelheidstraining. Dus zonder bal."

Het is dat Del Piero die opgelegde kansen niet benutte. Zijn vetpercentage lijkt me boven de norm. De Fransen hielden het gebied waarop ze opereerden erg klein. Heel vaak ging de bal door het midden of over links, maar nooit over rechts. Henry kwam vaak op over links, maar de bal lag altijd voor zijn rechtervoet. Toen invaller Pires een keer met links een voorzet gaf was het ook meteen een doelpunt. In tegenstelling tot Rijkaard wijzigde de Franse coach Lemerre het aantal spitsen wél toen het nodig was. Lizarazu had geen tegenstander en werd gewisseld. Wiltord ging een beetje op rechts spelen. En later kwam in de spits ook Trezeguet er nog bij. Ze hadden natuurlijk wel geluk met die gelijkmaker. De Italiaanse doelman Toldo maakte zijn enige foutje op dit toernooi. Hoewel de bal moeilijk te pakken is als hij kort langs je benen wordt geschoten. Ook tegen Spanje waren de Fransen in de laatste minuut fortuinlijk toen Raúl die penalty miste. Als je goed bent moet de tegenstander op zijn tenen lopen en dwing je het geluk af. Toch had het Nederlands elftal tegen Frankrijk absoluut een kans had gemaakt. Die twee teams waren in de finale aan elkaar gewaagd geweest. Maar as is verbrande turf.

Hoewel zijn invloed door de kracht van de tegenstander in de finale minder groot was, blijft Zidane voor mij de ster van het toernooi. Figo heeft bij vlagen geschitterd. En Kluivert speelde ook prima. Als zijn strafschop niet tegen de paal maar in het doel was gegaan, zou hij de koning van het toernooi zijn geworden. Kluivert heeft het afgelopen seizoen een geweldige sprong voorwaarts gemaakt. Hij laat zich minder snel provoceren omdat er meer rust in hem schuilt.

De toekomst van het Nederlands elftal ziet er de komende jaren goed uit. Bergkamp stopt, Van Nistelrooij komt erbij. Elke positie blijft prima bezet. Ons uitgangspunt is niet eenvoudig. Wij willen mooi voetbal en winnen. Dat is klaarblijkelijk een moeilijke combinatie. De Fransen hebben meer goede spelers achter de hand. Ze kunnen bijna twee gelijkwaardige elftallen opstellen. Ze beschikken dan ook over 2,7 miljoen aangesloten voetballers tegen een miljoen in Nederland. Als Italië de toon wat anders zet heeft dit team ook veel toekomst. Het EK 2000 was een aanzienlijk beter toernooi dan vier jaar geleden in Engeland. De wedstrijden waren vaak heel interessant. En niet te veel in aantal, want dan krijg je er gauw tabak van. zoals op het WK.

Foppe de Haan is trainer van SC Heerenveen

NRC Webpagina's
3 juli 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad