24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Sprengers penningmeester UEFA

Voetbalbond wil snel nieuwe bondscoach

Door een onzer redacteuren
3 JULI. Het bestuur betaald voetbal van de KNVB wil voor 1 augustus een nieuwe bondscoach aanstellen. Volgens voorzitter Henk Kesler zal de opvolger van Frank Rijkaard deze week nog niet bekend worden.

"Dat heeft te maken met de structuur in Zeist", aldus Kesler. "We willen ons eerst buigen over het hele technische beleid, inclusief het opleidingsprofiel. We hebben ook Ruud Kaiser en Arno Pijpers nog in dienst. Er moet tevens naar de financiën worden gekeken."

Kesler ontkent dat er al over namen is gesproken binnen het bestuur. "We hebben de afgelopen dagen slechts wat gefilosofeerd." De Enschedeër sluit niet uit dat er op korte termijn een gesprek plaats heeft met de veel genoemde kandidaat Louis van Gaal. "Maar ik sluit ook niet uit dat er met andere mensen wordt gesproken. Foppe de Haan (trainer Heerenveen, red.) bijvoorbeeld. En Leo Beenhakker is vrij. Wij willen dit proces in alle rust zorgvuldig afwerken. Er mogen geen fouten worden gemaakt."

Louis van Gaal is bij de spelers favoriet. Hij heeft met een groot deel van de huidige Oranje-selectie gewerkt bij Ajax en FC Barcelona. Ook Willem van Hanegem en Ruud Gullit zijn vrij, hoewel de laatste zaterdag in deze krant verklaarde Van Gaal ook een logische keuze te vinden. De gewezen trainer van Barcelona was eigenlijk van plan een sabbatical year te nemen en heeft als domicilie nog steeds de Catalaanse hoofdstad.

Het bestuur betaald voetbal en de organisatie van het EK 2000 in Nederland en België kregen afgelopen weekeinde in Luxemburg de complimenten van UEFA-voorzitter Lennart Johansson voor de gang van zaken op het toernooi. Dat stond haaks op de kritiek van secretaris Gerhard Aigner in de Süddeutsche Zeitung. Volgens hem had het ingewikkelde staatsbestel in België en de macht van de burgemeesters in Nederland het EK geen goed gedaan. Kesler: "Onbenullige uitlatingen die hij heeft ontkend. We hebben een brief van hem ontvangen met zijn excuses." In Luxemburg werd KNVB-voorzitter Jeu Sprengers herkozen in het uitvoerend comité van de UEFA. De Limburger kreeg bovendien de portefeuille van penningmeester toegewezen. Daarmee treedt hij in de voetsporen van zijn voorganger bij de KNVB, Jo van Marle. Sprengers maakt sinds 1996 deel uit van het hoogste college van de Europese voetbalunie.

NRC Webpagina's
3 juli 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad