24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Gesprek met 'EK-baas' Peter van Zunderd

'De hooligans hebben verloren'


Peter van Zunderd, korpschef en directeur-generaal tijdens het EK is tevreden over het verloop van het toernooi.

Door onze redacteur ARJEN SCHREUDER

DEN HAAG, 3 JULI. Het is laat geworden vannacht. Directeur-generaal Peter van Zunderd van het EK voetbal was gisteren bij de finale in de Rotterdamse Kuip. "Een fantastische apotheose die veel mensen nog lang zal bijblijven." Daarna heeft hij nog wat nagepraat. Vervolgens moest hij nog terugreizen naar zijn woonplaats Goirle in Brabant. Maar vanochtend zat hij toch kwiek achter zijn bureau op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Er was vooraf veel angst voor geweld. Maar, zegt Van Zunderd, "de doemdenkers hebben geen gelijk gekregen en de hooligans hebben verloren". Oorzaak van het succes is volgens Van Zunderd de "keten van preventie". De deelnemende landen werd vooraf voorgehouden dat in Nederland anders dan het imago wil niet alles is toegestaan, iets wat door de pers aldaar "gelukkig breed is uitgemeten". Bovendien werd de deelnemende landen gevraagd om maatregelen tegen eventuele relschoppers. "Met name die laatste vraag was voor sommige landen verrassend. Het heeft ze tot nadenken gestemd." Er zijn voldoende politiemensen meegestuurd, er was voldoende informatieuitwisseling. Dat heeft veel mensen, vooral Engelsen, ervan weerhouden zonder kaarten naar de speelsteden af te reizen. Bovendien hebben ook de deelnemende landen, vooral Duitsland, maatregelen genomen om hooligans te verhinderen af te reizen. "Dat is reuze meegevallen." Ook het gratis openbaar vervoer voor mensen die een wedstrijd bezochten heeft bijgedragen aan het "goede sfeertje".

Het aantal incidenten was minder dan gevreesd. Van Zunderd: "Er zijn in België twee incidenten geweest. In Brussel en Charleroi. Charleroi was bizar. Er was een soort arena van cameramensen waarbinnen aanhangers van Engeland en Duitsland met elkaar op de vuist gingen. Op elke relschopper waren twee journalisten. Het was bijna vermakelijk. Een bijzonder tafereel. In Brussel was het iets lastiger."

De EK-baas is erg te spreken over zijn manschappen. Van Zunderd: "De politie heeft zich geweldig gemanifesteerd. In woord, in gedrag en in uiterlijke verschijningsvorm. Keurig in het uniform. Ik erger me weleens aan de manier waarop een uniform gedragen wordt. En altijd in dialoog met de burger. Geen zero tolerance. Dat begrip past niet in onze cultuur. Normstellend, consequent en voorspelbaar wel. Dat is de lijn die we na dit toernooi graag zouden volhouden. Dat vindt de minister ook. Dat is goed voor het gezag van de politie en het is ook goed voor de maatschappij. Dat is de les van dit EK." Er waren, ondanks de intensieve samenwerking tussen de Nederlandse en Belgische politie, forse verschillen te constateren in het politieoptreden. Op een BBC- documentaire was te zien dat Belgische ME'ers traangas een vol café binnen gooiden. De gasten kwamen overgevend naar buiten. "Dat doen wij hier niet," zegt Van Zunderd. "We hebben strengere regels." Hij zucht. "Er zijn cultuurverschillen die je niet kunt wegpoetsen met één beleidslijn. In de uitvoering zul je altijd cultuurverschillen houden. De Belgen treden wellicht iets repressiever op. Maar wij hadden ook een goede loting. Wij hadden geen Engeland-Duitsland. We hebben afgesproken dat we kort op de bal zouden spelen. Maar verschillen zie je overal. In Amsterdam is de politie iets relaxter opgetreden dan in Rotterdam. Ook in Amsterdam waren er geen risicowedstrijden. "

Dat de politie meelopers kon aanhouden was volgens Van Zunderd nuttig. "Een goede verruiming van de strafwet om het openlijk geweld tegen te gaan". De veelgesproken bestuurlijke ophouding is niet toegepast, de loodsen voor relschoppers zijn leeg gebleven. Dat de Rotterdamse korpschef Lutken heeft gezegd dat de maatregel niet heeft gewerkt en kan worden afgeschaft, maakt op Van Zunderd geen indruk. "Daar zou ik even met hem over moeten praten. Er zijn geen omstandigheden geweest die ertoe noopten de maatregel te gebruiken. "

Het enige smetje op het toernooi in Nederland waren de schermutselingen donderdag in tientallen steden na het verlies van Nederland tegen Italië in de halve finale. Van Zunderd: "Er is een zekere frustratie ontstaan bij veel supporters. Daar kan ik me ook voorstellen als je het verloop van de wedstrijd terughaalt. Op een aantal plekken is dat doorgeschoten. Gelukkig was er veel politie. Meer dan normaal. Straks moeten we weer roeien met de riemen je hebt. "

NRC Webpagina's
3 juli 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad