24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Nederland na het EK 'klaar' voor Spelen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM / DEN HAAG, 3 JULI. Het succesvolle verloop van het EK voetbal is voor Nederland aanleiding zich opnieuw beschikbaar te stellen voor het organiseren van internationale sportevenementen zoals de Olympische Spelen.

Dat hebben de ministers De Vries (Binnenlandse Zaken) en Korthals (Justitie) en staatssecretaris Vliegenthart (Sport) vanmorgen gezegd tijdens de afsluitende persconferentie over het EK in Den Haag. Gisteravond veroverde Frankrijk in de Rotterdam de Europese titel. In de finale versloegen de Fransen door een golden goal van Trézéguet in de verlenging Italië met 2-1. "We hebben laten zien dat we een grootschalig toernooi goed kunnen organiseren", zei Vliegenthart. Hoewel het EK sportief en organisatorisch " buitengewoon geslaagd"is, heeft het voetbaltoernooi volgens volgens Vliegenthart in economisch opzicht "niet veel extra opgeleverd". De consumeringen van de EK-bezoekers worden grotendeels teniet gedaan door het verminderd aantal 'gewone' toeristen dat Nederland aandeed, aldus Vliegenthart.

Coördinerend EK-minister K. de Vries schrijft het succes van het EK vooral toe aan een publiciteitscampagne in deelnemende landen om hooligans te weren alsmede aan de samenwerking met deelnemende landen, zoals het uitwisselen van informatie en het meesturen van spotters. Ook de bejegening door de politie van de suporters heeft bijgedragen aan het succes, aldus De Vries. "Correct, vriendelijk, maar ook snel optreden zodra dat werd gevraagd." De Vries meent dat de politie in de toekomst haar gezag meer zou moeten uitstralen, net als tijdens het EK.

Onze correspondent in Rome voegt daaraan toe: De Italiaanse staatsomroep Rai en de Nationale Persfederatie hebben fel geprotesteerd tegen het optreden van de Rotterdamse politie. De Rai bereidt een aanklacht voor wegens "intimidatie en agressie" en de Italiaanse persfederatie heeft het kabinet vanmorgen om een formeel protest bij de Nederlandse autoriteiten gevraagd. Voor de wedstrijd werden zeven journalisten en cameramensen van de Rai aangehouden. Zij zouden ruw zijn behandeld, geslagen, en op het bureau getreiterd. Volgens de lezing van de Rai- journalisten had de politie er bezwaar tegen dat zij registreerden hoe Italiaanse invaliden het stadion in moesten worden gedragen omdat ze er met rolstoelen niet door konden. Bij de schermutselingen die daarop volgden, zou de politie de wapenstok hebben gebruikt en journalisten en cameramensen op de grond hebben gegooid. De Rai heeft beelden van een bebloede journalist vol blauwe plekken laten zien.

NRC Webpagina's
3 juli 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad