24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Oranje kan geen strafschoppen nemen

Door onze redacteur ROBERT MISSET
AMSTERDAM, 30 JUNI. Een chronisch gebrek aan techniek en zelfvertrouwen bij het nemen van strafschoppen is het Nederlands elftal gisteravond in de halve finale van het EK 2000 tegen Italië wederom fataal geworden. Maar liefst zes keer mocht Oranje een penalty nemen. Twee keer in de reguliere speeltijd en viermaal in de noodzakelijke serie strafschoppen, toen Nederland ook tegen tien Italianen na 120 minuten op 0-0 was blijven steken. Slechts één strafschop was raak en dat moet een wereldrecord zijn. Italië kon zich op weg naar de finale tegen Frankrijk zelfs een misser van aanvoerder Maldini permitteren.

Voor de vierde keer in de historie werd Oranje op een groot toernooi uitgeschakeld vanaf de strafschopstip. Op het EK in 1992 faalde Marco van Basten in duel met de Deense keeper Schmeichel, vier jaar later miste Seedorf in de kwartfinales van het EK'96 tegen Frankrijk de beslissende strafschop, die hem nu nog achtervolgt. Twee jaar geleden ontpopte de Braziliaanse keeper Taffarel zich in de halve finales van het WK in Frankrijk als de penaltykiller, die de inzetten van Cocu en Ronald de Boer stopte. Gisteravond werd zijn rol overgenomen door de Italiaanse doelman Toldo.

Ook Italië toonde zich in het verleden mentaal zwak als het op strafschoppen aankwam. Maar Di Biagio, Pessotto en Totti gaven de Nederlandse doelman Van der Sar geen kans. De vijfde speler van Italië hoefde zich in het voor Nederland ontluisterende naspel niet eens te melden, nadat Maldini de vierde penalty had gemist. Frank de Boer (recht op Toldo af), Stam (hoog over) en Bosvelt (een simpele prooi voor Toldo) wisten zich geen raad met hun opdracht in de wetenschap dat Oranje daarvoor al twee penalty's (Frank de Boer en Kluivert) had verprutst.

Overmars verwoordde het complex van een complete generatie. "Die gemiste penalty's hebben ons de afgelopen jaren heel wat successen gekost", mijmerde de linksbuiten van Arsenal, die met zijn club dit seizoen ook al de UEFA Cup-finale tegen Galatasary vanaf elf meter had verloren. "We kunnen geen strafschoppen nemen", sprak Bergkamp berustend.

Aanvoerder Frank de Boer had zich in het openingsduel met Tsjechië nog koelbloedig getoond, toen de Italiaanse arbiter Collina Oranje een omstreden penalty toekende. De onzekerheid straalde echter al van hem af bij zijn eerste poging in het dramatische duel met Italië. In de 39ste minuut werd voorstopper Nesta met een penalty bestraft, omdat hij Kluivert aan zijn shirt had vastgehouden. Frank de Boer koos een andere hoek dan bij de Tsjechische keeper Srnicek. "Omdat Toldo die strafschop waarschijnlijk heeft gezien", luidde zijn excuus.

De doelman van Fiorentina tikte de bal echter fraai uit de linkerhoek, terwijl Frank de Boer er van overtuigd was dat op zijn schot weinig aan te merken was. "Toldo is niet voor niets bijna twee meter lang", prevelde hij. "Ik dacht echt dat ik de bal keurig in het net zou leggen." Na 120 minuten kreeg Frank de Boer een herkansing, toen strafschoppen de tweede finalist van het EK na Frankrijk moesten opleveren. "Op dat moment was Italië psychologisch in het voordeel", meende hij. Dit keer schoot Frank de Boer de bal recht op Toldo af. "Ik twijfelde en dat had Toldo natuurlijk ook gemerkt", mompelde hij.

Stam miste vroeger bij PSV nooit een strafschop. Maar in de Arena zoeken ze de bal nog steeds na zijn wilde afzwaaier. "Het speelt natuurlijk toch door je hoofd dat we daarvoor al twee strafschoppen hadden gemist", zei Stam. "Ik had besloten de bal keihard onder de lat te schieten. Helaas raakte ik hem niet goed. We realiseerden ons al voor het duel met Italië dat het noodlot van het WK in Frankrijk zich herhaalde. Toen miste Numan de halve finales door een schorsing, nu raakte hij geblesseerd. Bogarde brak zijn been, dit keer scheurde Makaay zijn enkelbanden. En opnieuw vliegen we er uit na penalty's. Het is om gek van te worden. Maar we hebben het wel aan onszelf te wijten."

Kluivert benutte zijn tweede penalty wel. Maar cruciaal bleek zijn misser in de 61ste minuut, toen Frank de Boer hem de eer gunde nadat de Italiaan Iuliano Davids onderuit had gehaald. Toldo dook naar de verkeerde hoek. Maar Kluivert mikte de bal op de paal en de Nederlandse spelers leken te verbijsterd door het tweede fiasco om de rebound te benutten. Zo werd het ook voor doelman Van der Sar een frustrerende avond, want zijn redding op de strafschop van Maldini had geen enkele waarde. "We missen blijkbaar toch een bepaalde killersmentaliteit", constateerde hij.

Heeft Oranje genoeg op het nemen van penalty's getraind? Alleen tijdens de vijf besloten oefensessies en volgens Van der Sar "vlogen de ballen toen zeventien van de twintig keer langs me heen". Maar de druk bij het nemen van een strafschop in een belangrijke wedstrijd valt niet te imiteren. "Wij zijn meer gebaat bij een psychologische training", meende Konterman. "Want het nemen van een strafschop is een puur mentale kwestie en wij blokkeerden weer op het cruciale moment."

Stam: "Ik kan het woord strafschop voorlopig niet meer horen. Het zal dagen duren voor we deze klap hebben verwerkt."

NRC Webpagina's
30 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad