24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Minder misdaad in EK-steden tijdens toernooi

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 30 JUNI. De straatcriminaliteit in de voetbalsteden lijkt tijdens Euro 2000 minder dan in andere perioden. Dat is de voorlopige indruk van de politie in die steden.

In Amsterdam is de zakkenrollerij met zes procent gedaald ten opzichte van juni vorig jaar, werden er minder straatroven gepleegd en waren de misdaadcijfers in zijn geheel iets lager. Dat was tegen de verwachting. Een woordvoerder van de politie schrijft het gunstige effect toe aan het grote aantal mensen dat de politie heeft ingezet, waaronder het zakkenrollersteam. Op dagen dat er wordt gespeeld, is er inclusief ME-ers zo'n vierhonderd man op straat.

De korpsen in Arnhem en Rotterdam hebben nog geen cijfers beschikbaar, maar kunnen wel een indruk geven. Een voorlichter van de politie in Arnhem vindt het "opvallend rustig". Er zijn weinig aangiften. "Een enkel winkeldiefstalletje, een verdwaalde inbraak, waar we er normaal zes tot acht per dag hebben." Veel mensen kijken naar de wedstrijd, voert hij als mogelijke verklaring aan. Op het kerkplein staat een groot scherm, waar twaalfduizend mensen de wedstrijd volgen. "Daarbij is niet een aangifte van zakkenrollerij gedaan. En het ziet er echt niet blauw van de mensen, de kleur is overwegend oranje." Ook in Rotterdam is het "opvallend stil". Er zijn weinig ernstige meldingen als steekpartijen, schietpartijen, gevallen van moord- en doodslag en inbraken. Of dat te danken is aan Euro 2000 of aan de tijd van het jaar, is niet met zekerheid te zeggen. De politie van Eindhoven kan alleen zeggen dat er meer aanhoudingen op heterdaad zijn verricht, doordat er meer politie aanwezig was. In steden waar geen EK-wedstrijden plaatsvinden, zoals Groningen, Maastricht, Nijmegen en Haarlem lijkt de 'gewone', niet aan het voetbal gerelateerde criminaliteit tijdens Euro 2000 niet anders dan anders.

NRC Webpagina's
30 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad