24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

150 tot 200 arrestaties

Veel relletjes na verloren halve finale

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 30 JUNI. De politie heeft gisteren na afloop van de EK-wedstrijd Nederland-Italië bij kleine rellen in tientallen steden tussen de 150 en 200 mensen aangehouden.

Er viel één ernstig gewonde, een politievrouw die bij vechtpartijen in Nijmegen glas in haar oog kreeg. Dit heeft EK- directeur-generaal P. van Zunderd vanmorgen in Den Haag meegedeeld.

Het ging niet om grootschalige rellen, zo onderstreepte Van Zunderd, maar wel om een groot aantal schermutselingen in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch, Nijmegen, Culemborg, Tiel en Tilburg. Oorzaak voor de schermutselingen is de teleurstelling over het verlies van het Nederlands elftal tegen Italië. "Pure frustratie", aldus Van Zunderd.

Volgens de politie heeft vroegtijdig ingrijpen van de politie en de Mobiele Eenheid op veel plaatsen erger kunnen voorkomen. Alleen in het centrum van Nijmegen liepen vechtpartijen uit de hand. De politie daar werd volgens Van Zunderd enigszins verrast door de rellen. Voetbalsupporters gooiden in de Molenstraat tientallen ruiten in en plunderden winkels. Zeker tien etalages zijn leeggeroofd. Vanmorgen zijn deze dichtgetimmerd.

Van de vier grote steden bleef het alleen in Rotterdam vrij rustig. Duizenden ontgoochelde Oranje-fans trokken de binnenstad in, maar zorgden nauwelijks voor problemen. Tien mensen werden opgepakt voor kleine vergrijpen. In Utrecht verjoeg de politie zo'n honderd mensen van het Neude. Twintig man werden opgepakt. In Den Haag was het net als bij vorige wedstrijden van Nederland onrustig. Het Jonckbloetplein, waar zich zo'n tweehonderd mensen ophielden, werd schoonveegd toen politiebusjes werden belaagd. In Amsterdam was het enkele uren na het verlies onrustig. Teleurgestelde en woedende fans trokken door de stad. Vooral in de Leidsestraat, de Amstelstraat, op het Rembrandtplein en de Dam ontstonden opstootjes.

Het verlies van Nederland leidde ook in Noord- en Oost-Gelderland (Harderwijk tot Winterswijk) tot de nodige onrust. Ook de Limburgers reageerden hun frustaties af. Vooral de Italiaanse supporters moesten het ontgelden. Opstootjes en vechtpartijen deden zich onder meer voor in Roermond, Weert, Venlo, Sittard en Parkstad Limburg. Tot ongeregeldheden kwam het verder ook in Hengelo (23 aanhoudingen), Haarlem (zeven arrestaties) en IJmuiden (twee). In Alkmaar gingen tientallen fans met elkaar op de vuist op het Waagplein. Ook in Brabant kwam het tot ongeregeldheden. De politie verrichtte in Eindhoven, Oss, Tilburg, Schijndel, Rosmalen en Den Bosch tientallen arrestaties.

NRC Webpagina's
30 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad