24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

De strafschop is echt geen loterij


Ondanks een gloednieuw handboek over het nemen van penalty's miste Nederland gisteren vijf van de zes strafschoppen. Nederland neemt het fenomeen niet serieus.

Door onze redacteur HANS KLIPPUS

AMSTERDAM, 30 JUNI. Voor Gyuri Vergouw was het extra zuur dat het Nederlands voetbalelftal gisteravond tegen Italië vijf strafschoppen miste, waardoor het werd uitgeschakeld voor de finale van het Europees kampioenschap. De Amsterdammer is adviseur in het nemen van penalty's. "We moeten nu echt eens ophouden om de strafschop een loterij te noemen", zegt Vergouw, die zich thuis voor de televisie groen en geel heeft geërgerd. "Want dat is het absoluut niet!"

Vergouw noemt de strafschoppen van de Nederlandse voetballers tegen Italië "belabberd". Hij kan het weten, want hij deed ruim een jaar onderzoek naar de strafschop en schreef er een boek van 144 pagina's over. "Als de spelers mijn boek hadden gelezen, zouden ze tegen Italië zeker vier van de zes strafschoppen hebben benut en niet één van de zes", is de stellige overtuiging van Vergouw.

Vorige week vrijdag nog overhandigde Vergouw 25 exemplaren van zijn boek aan bondscoach Frank Rijkaard voor de internationals van Oranje. "Maar het is me gisteravond duidelijk geworden dat de spelers zich in het trainingskamp hebben beperkt tot kaarten", stelt Vergouw. "Ze hebben zich niets aangetrokken van de kennis en wetenschap die we in Nederland over strafschoppen hebben. Daar ben ik heel erg teleurgesteld over."

Vergouw vindt het onzin te stellen dat er niet op een strafschop kan worden getraind. "Je moet de spelers na de training ook niet even twee strafschoppen laten nemen, maar tweehonderd. Zo'n strafschop moet er echt worden ingeslepen.

Dat Nederlanders niet koelbloedig zouden zijn, heeft niets mee te maken met het missen van strafschoppen. Dat zegt penalty-adviseur Gyuri Vergouw. "De Italianen zijn de meest koelbloedige voetballers, maar zij hadden tot gisteravond bij de grote toernooien ook al hun strafschoppenseries verloren." De deskundige stelt dat het goed nemen van een strafschop een combinatie is van een aantal factoren: de aanloop, de lichaamstaal, de stand van de voeten, de snelheid en richting van de bal. Volgens Vergouw hoort een penalty hoog in de hoek te worden geschoten. "Dwars door het midden schieten of laag in de hoek is verkeerd. Gisteravond waren de strafschoppen van De Boer en Bosvelt de meest ideale ballen voor een keeper." De Italiaan Totti schoot gisteravond wèl raak door het midden. "Maar daarmee maakten de Italianen duidelijk hoe ze over de Nederlandse strafschop denken. Ze hebben ons afgemaakt vanaf de stip", zegt Vergouw.

Vergouw, die zelf als jongen voor voetbal werd afgekeurd wegens zwakke knieën, sprak voor zijn onderzoek met wetenschappers en psychologen. "Er is veel over de strafschop gezegd en geschreven. Alleen blijft dat in Nederland een onderonsje van wetenschappers. De strafschop wordt niet serieus genomen. Hier draait alles om mooi voetbal. Daar denken ze in andere landen anders over.' Volgens Vergouw is het zelfs in een omstreden voetbalnatie als in Duitsland anders gesteld met het penalty-kwestie. "In Duitsland wordt al sinds 1953 onderzoek naar strafschoppen gedaan. In Nederland zouden ze mijn kennis goed kunnen gebruiken, maar de mensen hier denken dat het niets kan zijn, omdat ik zelf niet op hoog niveau heb gevoetbald."

Vergouw rekent het vooral de trainers aan dat in Nederland niet serieuzer wordt omgegaan met de strafschop. "Ook Johan Cruijff heeft er geen verstand van. Omdat hij vindt dat de strafschop niet bij het voetbal hoort", zegt Vergouw. "Dat geldt ook voor Hiddink en Van Gaal en bij Rijkaard gaat het nu ook die kant op. De enige trainer die de strafschop echt serieus heeft genomen, is Jan Reker en hij heeft er ook succes mee geboekt. Daarom zal ik de strijd niet opgeven."

Vergouw@strafschop.nl

NRC Webpagina's
30 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad