24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Voetbalgekte is Italianen vreemd

Door onze correspondent MARC LEIJENDEKKER
ROME, 29 JUNI. Nederland verslaat Italië met gemak. Tenminste: als het om voetbalgekte gaat. In Italië is vandaag geen vervroegde winkelsluiting, in Italië bestaat geen blauw equivalent van de deken van oranje die Nederland bedekt.

Tijdens de wereldkampioenschappen in 1990 zag je extra vlaggen, maar ook die ontbreken nu. En op de voorpagina's van de gewone kranten staan de vooruitblikken op de wedstrijd in een hoekje. De Corriere della Sera besteedt er niet meer dan drie zinnen aan, La Repubblica heeft de eerste twee korte alinea's van een commentaar op de één gezet, Il Messaggero anderhalve zin. Premier Amato komt vandaag niet naar Amsterdam, maar hij heeft wel een bijeenkomst laten vervroegen en de organisatie gezegd dat hij om half zes klaar wil zijn. Ook andere congressen en symposia zijn aangepast aan de wedstrijd. Alleen het symposium in Cremona over vrouwen in het openbaar bestuur blijft op zes uur staan: de minister van Gelijke Kansen, Katia Belillo, vond voetbal geen goed argument om zo'n belangrijke bijeenkomst aan te passen. Bovendien is het dan zeker een discussie van vrouwen onder elkaar. Misschien heeft deze wat lauwe opstelling ook te maken met het vertoonde spel. Veel commentatoren praten over een cynische opstelling. Trainer Zoff heeft gekozen voor een tactiek van afwachten en dan toeslaan. Dat is de wederopstanding van het catenaccio uit de jaren zestig. Het Italiaanse elftal vince ma non convince, hebben veel commentatoren geschreven: de ploeg wint wel, maar overtuigt niet. Maar bang zijn de Italianen niet. 'We kunnen het', schrijft Gazzetta della Sport vanmorgen. Veel tifosi vertrouwen erop dat Cannaváro en Nesta in het hart van de verdediging de Nederlandse belegering kunnen doorstaan, al zijn ze wel bezorgd over de omtrekkende bewegingen van Zenden en Overmars. De Corriere della Sera schrijft hoopvol dat alles al in gereedheid wordt gebracht voor een Nederlands kampioensfeest. Dat kan alleen maar fout gaan, is de ondertoon: Hoogmoed!

Alle kranten hebben ook kritiek op de EK-organisatie en schrijven dat die pas na veel improvisatie een onderkomen voor de Italianen wist te regelen dat dicht genoeg bij de Amsterdam Arena ligt. Maar dat zijn details. Als er één ding is waar Italië bang voor is, is het dat er strafschoppen moeten worden genomen. Daarop rust een vloek voor de azzurri: in 1990 (halve finale WK, tegen Argentinië), in '94 (finale WK, tegen Brazilië) en in '98 (kwartfinale tegen Frankrijk) ging dat mis.

NRC Webpagina's
29 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad