24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

'Zidane is met afstand de beste speler ter wereld'

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 29 JUNI. Over één aspect waren de deskundigen het na de eerste halve finale eens: Zinedine Zidane was de grote man bij Frankrijk-Portugal. "Ik heb hem acties zien maken die ik nog niet eerder van hem had gezien", zei Wim Kieft vanochtend bij Ontbijt ter Duin op Canal+.

Günther Netzer, zelf ooit ook een begenadigd middenvelder, noemde Zidane gisteravond op de Duitse zender ARD met afstand de beste speler van de wereld. "Vooral op technisch gebied", oordeelde Netzer. "Hij is een effectieve kunstenaar. Hij denkt aan zijn elftal, betrekt zijn medespelers in zijn spel en werkt hard."

Vrijwel alle kenners vonden de Franse strafschop terecht gegeven, behalve Jan Mulder. "Die bal werd zo hard geschoten", zei hij bij Villa BvD op RTL4. "Het was van amper drie meter. Wat moet een speler dan doen? Hij kan moeilijk zijn hand laten amputeren. Belachelijk! Het was geen strafschop." "Geen discussie mogelijk: strafschop!", vond oud-bondscoach Leo Beenhakker bij Ontbijt ter Duin.

Wie anders dan Zidane benutte de strafschop kundig. "Ik dacht dat hij hem ging missen", bekende Mulder. "Grote spelers kunnen geen strafschop nemen. Ik zag dat Zidane erg nerveus was. Maar hij schoot hem goed in." Kieft: "Wie geduld en kracht heeft, kan tot het laatste moment naar de keeper blijven kijken." Collega-analyticus Wim van Hanegem vertelde dat hij vroeger bij Xerxes de strafschoppen had genomen. "Op een gegeven moment word je wat balorig. Toen heb ik tegen FC Twente de bal met rechts inplaats van links genomen. Dus kwam hij ergens bij de cornervlag uit."

Op de Duitse tv-zenders gaat de discussie over de toekomst van het Duitse voetbal verder. Franz Beckenbauer vertelde bij het Duitse RTL dat hij dinsdag was aangesproken door veel Nederlanders. "Ze riepen dingen als: 'We hebben jullie toch nodig' en 'Jullie elftal wordt wel weer sterker'. Ze hadden gewoon medelijden! Au, dieper kan je dan niet vallen."

Beckenbauer werd door de presentator gevraagd of hij weer bondscoach wilde worden. "Het is niet eerlijk om dat voor te stellen", reageerde hij. "Dat heeft geen zin. Ik kan het niet. Die tijd is geweest. Ik kan geen twee, drie stappen terugdoen. Je moet in het leven altijd vooruitkijken."

Beckenbauer is er voorstander van Christopher Daum als bondscoach aan te stellen. Dat hij nog tot 2001 onder contract staat bij Bayer Leverkusen mag volgens 'Der Kaiser' geen probleem zijn. "Hoeveel wedstrijden zal het Duitse elftal tot die tijd spelen? Vijf, zes. Laat hem die er dan maar bijdoen. Want het heeft geen zin om voor zo'n korte tijd een ander aan te stellen."

De ARD bracht gisteravond een reportage over de moeder van Patrick Kluivert, Ludwina F. Kanton. "Hij was een sterke baby. Hij schopte al in mijn buik", vertelde ze. Spelersmakelaar Humphrey Nijman schatte bij Huis van Oranje de marktwaarde van de Nederlandse spits inmiddels boven de honderd miljoen gulden in.

NRC Webpagina's
29 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad