24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Aigner uit kritiek op organisatie in Nederland, België


ROTTERDAM, 29 JUNI. De kans is klein dat twee landen in de nabije toekomst weer een Europees kampioenschap voetbal organiseren. Dat is af te leiden uit een vraaggesprek met secretaris Gerhard Aigner van de Europese voetbalbond (UEFA), gisteren in de Süddeutsche Zeitung.

De 56-jarige bestuurder heeft in de Duitse krant kritiek op de organisatie in België en Nederland, en concludeert dat een dergelijk groot evenement in de toekomst anders moet worden aangepakt."De UEFA kan niet meer vertrouwen op de nationale bonden", aldus Aigner. "We moeten de zaken voortaan met een eigen projectmanagement in handen nemen. We moeten nu vaststellen dat sommige dingen onzorgvuldig waren voorbereid", aldus Aigner. Hij lichtte zijn kritiek in de krant niet verder toe, maar hij doelde onder meer op de politieke bemoeienis in beide landen bij de organisatie van het toernooi.

Volgens Aigner zou de keuze voor één van beide landen weinig hebben uitgemaakt. "Dan hadden we ook problemen gehad. Het probleem met België is de complexiteit van het staatsbestel. Brussel, Vlaanderen en Wallonië, elk ministerie is drie keer bezet. In Nederland zijn ook bijzondere omstandigheden, omdat daar de burgemeester ongelooflijk veel macht heeft." (SID)

Maldini in basis tegen Nederland

AMSTERDAM, 29 JUNI. Italië speelt vanavond met Paolo Maldini in de halve finale tegen Nederland. Vooraf bestond onzekerheid over het meespelen van de licht geblesseerde verdediger van AC Milan. "We hebben veel goede en fitte spelers", zei bondscoach Dino Zoff na afloop van de training. "Of ik angst heb voor de flanken van Oranje? Ik weet dat daar gevaar schuilt. Maar Nederland heeft meerdere opties om dreigend te zijn. We zullen proberen onze maatregelen te treffen." Overigens spraken de Italianen na afloop van de training hun afkeuring uit over het harde veld in de Arena, de achttiende grasmat sinds de opening van het stadion. (Reuters)

Pers in Frankrijk opgelucht na zege

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 29 JUNI. Opluchting overheerst vandaag in de Franse pers na de benauwde 2-1 overwinning, gisteren in de halve finales op Portugal. De wedstrijd was 'fel en onbestemd' volgens Le Parisien en de Fransen in de eerste helft 'verbazingwekkend uitgeblust'. Maar: 'Zidane bevrijdt les Bleus met een volkomen terechte penalty.' Nice Matin zag het als volgt: 'Tegen een verbluffende Portugese ploeg is Frankrijk overeind gebleven door efficiëntie te paren aan stijl in een bijna onverdraaglijk maar o zo opwindend drama.' De sportkrant L'Equipe schrijft onder de kop 'Gouden Zidane' over een 'adembenemende wedstrijd'.

'Joegoslavië moet actie ondernemen'

BELGRADO, 29 JUNI. Velibor Vasovic eist het vertrek van Vujadin Boskov als bondscoach van Joegoslavië. Vasovic, begin jaren zeventig een van de grote spelers van het succesvolle Ajax, vindt dat het Joegoslavische voetbal in een neerwaartse spiraal terecht is gekomen. Ook bondsvoorzitter Miljan Miljanic zou volgens de oud-international moeten opstappen. Vasovic liet gisteren een schriftelijke verklaring uitgaan. "Boskov is door de tijd achterhaald. Het voetbal heeft een flinke klap gekregen, is jaren in de tijd teruggezet", schrijft Vasovic in reactie op de 6-1 nederlaag, zondag in de kwartfinales tegen Oranje. (Reuters)

Excuses UEFA na pijnlijke fout

LONDEN, 29 JUNI. Een medewerker van de UEFA heeft gisteren per ongeluk een vernietigend artikel over het Engelse team en bondscoach Kevin Keegan op de officiële website van de Europese voetbalbond geplaatst. In het stuk wordt kritiek geuit op de conditie van de spelers en op de naïeve tactische houding van Keegan. Het artikel is inmiddels van de site gehaald. "Wij verontschuldigen ons voor deze fout en benadrukken dat het artikel zeker geen officiële verklaring is", liet een UEFA-woordvoerder weten. (Reuters)

Günes aangesteld als coach Turkije

ANKARA, 29 JUNI. Senol Günes wordt de nieuwe bondscoach van Turkije. De oud-doelman en -trainer van Trabzonspor volgt bij de kwartfinalist van het EK voetbal de vertrekkende Mustafa Denizli op. Die gaat aan de slag als coach bij Fenerbahçe. (SID)

NRC Webpagina's
29 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad