24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Kluivert schiet Oranje naar halve finale

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 26 JUNI. Patrick Kluivert was gisteren de uitblinker in het Nederlands elftal, dat in de kwartfinale van het EK met 6-1 van Joegoslavië won. De spits van Oranje scoorde drie keer. Nederland plaatste zich daardoor voor de halve finale, waarin het elftal nu donderdag in Amsterdam tegen Italië speelt. De andere halve finale gaat tussen Frankrijk (2-1 winst op Spanje) en Portugal (2-0 winst op Turkije).

Even zag het er naar uit dat Kluivert gisteren in Rotterdam viermaal had gescoord. Daarmee zou hij de eerste speler zijn geweest die tijdens een Europees kampioenschap vier doelpunten maakte. Kluivert gaf zelf al toe dat niet hij maar de Joegoslaaf Govedarica verantwoordelijk was voor de derde Oranje-treffer. Vanochtend besloot de Europese voetbalfederatie UEFA na het zien van de videobeelden Kluivert zijn vierde doelpunt af te nemen.

Het Nederlands elftal speelde zijn beste wedstrijd op het EK. Na 24 minuten brak Kluivert het verzet van de Joegoslaven. Uit een voorzet van de uitstekend spelende Bergkamp passeerde hij doelman Kralj. Na twee treffers van Kluivert en het eigen doelpunt van Govedarica, scoorde ook Marc Overmars nog tweemaal. In de laatste minuut redde Milosevic de eer voor de Joegoslaven.

De politie verrichtte gisteren na afloop van de wedstrijd meer dan honderd aanhoudingen. Het gros van de aanhoudingen (tachtig) vond plaats in Rotterdam, ook in Amsterdam en Den Haag werden mensen opgepakt.

Volgens P. van Zunderd, directeur-generaal Euro 2000, viel het aantal aanhoudingen "in vergelijking met de massaliteit van de feestelijkheden alleszins mee". In totaal zijn 25 zwarthandelaren opgepakt, de rest van de aanhoudingen betreft lichte misdrijven als vernielingen, geweldsmisdrijven en overtredingen (zoals openbare dronkenschap).

In Hengelo deed zich een incident voor toen een politieauto werd klemgezet door een feestende menigte. De wagen baande zich een weg door de menigte, waarbij enkele gewonden vielen. Ook in Epe hebben enkele honderden jongeren voor problemen gezorgd. Zij sloopten daar, "in hun feestvreugde", een lijnbus waarin nog passagiers zaten.

In België zijn tijdens de eerste twee weken van het EK (tot afgelopen vrijdag) in totaal 1.301 personen aangehouden. Het gaat om 1.067 administratieve aanhoudingen en 234 gerechtelijke arrestaties. Dit maakten de Belgische autoriteiten zaterdag bekend. Engelsen waren met 758 koploper, gevolgd door 229 Belgen, 157 Duitsers, 27 Fransen, 25 Roemenen en 14 Nederlanders. Ook werden personen uit niet deelnemende landen opgepakt. De aanhoudingen hebben vooral betrekking op verstoring van de openbare orde, openbare dronkenschap, diefstal, zwarthandel en vandalisme. Voor zwarthandel werden 71 mensen opgepakt. Er werden ongeveer 800 zwarte kaartjes in beslaggenomen.

NRC Webpagina's
26 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad