24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Sip maar kalm vertrekken Engelsen uit Charleroi

Door onze correspondent HANS BUDDINGH'
CHARLEROI, 21 JUNI. De trein van Charleroi terug naar Brussel? De Engelse voetbalsupporters kwamen er gisteravond pas tijdens de wedstrijd van hun team tegen Roemenië achter dat die trein voor hen niet meer reed, via pamfletten en een mededeling van de stadionomroeper. De Belgische veiligheidsautoriteiten hadden op het laatste moment tot de maatregel besloten om te voorkomen dat Engelse hooligans in Brussel zouden uitstappen om opnieuw problemen te veroorzaken tegen lokale immigrantenjongeren.

Voor Engelse voetbalfans met bestemming Brussel stonden speciale bussen gereed. Volgens de maatregel van Binnenlandse Zaken moesten de Engelsen dan wel met hotelvouchers of een treinbiljet voor de Eurostar naar Londen kunnen aantonen dat ze in Brussel iets te zoeken hadden. "Dat hadden ze dan wel wat beter kunnen plannen", zegt Elisabeth, een psychologe uit Nottingham die met haar man in het stadion was. Ook de andere Engelse supporters ondergaan hun lot opvallend gelaten. Dit kan er na de uitschakeling van Alan Shearer en zijn teamgenoten ook nog wel bij.

Bij Station-Zuid houden Engelse fans hun treinkaartjes omhoog voor de controlerende rijkswachters. Alleen niet-Engelsen kunnen met de trein naar Brussel. Engelsen mogen alleen naar andere bestemmingen, waaronder Calais en Dover waar de veerboten op hen wachten. De bussen naar Brussel staan verderop bij Station-West, waar opnieuw rijkswachters controleren. Een paar jongens uit Ipswich denken met een pakje lucifers met daarop de naam van hun hotel, Queen Ann, wel door de controle te komen. Het lukt ze inderdaad. "Ook als de mensen een straatnaam noemen waar hun hotel staat, laten we ze door", zegt een rijkswachter. De Rijkswacht wil de regels van Binnenlandse Zaken niet te strikt hanteren om problemen te voorkomen.

Maar die zijn niet te verwachten, want de echte Engelse hooligans waren gisteren in Charleroi afwezig. Waterkanonnen van de Rijkswacht werden gisteren gebruikt om smeltend asfalt af te koelen. Er was slechts een twintigtal aanhoudingen voor zeer kleine vergrijpen.

Burgemeester Jacques van Gompel maakte op een middernachtelijke persconferentie een positieve balans op voor zijn stad. Met enig sarcasme: "U zult teleurgesteld zijn dat het vandaag niet tot problemen is gekomen. En het sta dion is in tegenstelling tot wat wel was gezegd, niet in elkaar gestort."

NRC Webpagina's
21 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad