24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Zwarthandel EK-kaarten op weg naar hoogtepunt

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 21 JUNI. Met de kwartfinales van Euro 2000 voor de deur lijkt de illegale koop en verkoop van kaarten op een hoogtepunt af te stevenen. Nu wordt pas duidelijk welke ploegen zich hebben gekwalificeerd voor de laatste acht van het toernooi.

Gisteravond werden favorieten Engeland en Duitsland uitgeschakeld door Portugal en Roemenië. De plaatsing van Turkije was verrassend. "Er komt nu een stroom kaarten beschikbaar", zegt Joop Atsma, het CDA- Kamerlid dat voor het toernooi vergeefs probeerde zwarthandel strafbaar te stellen. "Een hoop mensen en bedrijven willen niet meer naar een wedstrijd. En aan de andere kant ontstaat er enorme vraag uit onverwachte hoek, bijvoorbeeld Turkije. Er zal massaal gehandeld worden, misschien wel tussen Turken en Engelsen."

Volgens de organisatie van Euro 2000 valt het allemaal wel mee. Kaarten voor de diverse bonden worden pas beschikbaar gesteld als een land zich heeft gekwalificeerd. Zo krijgen de Turkse en Portugese voetbalbonden ieder achtduizend kaarten voor hun kwartfinale aanstaande zaterdag in Amsterdam. "Die zullen door de bonden in samenwerking met ons verkocht worden op verkooppunten in Nederland en België", zegt de woordvoerder van Euro 2000. "Veel van de supporters zijn natuurlijk al hier." Voor Oranjesupporters is het zelfs helemaal makkelijk, zegt Euro 2000. De KNVB heeft speciale vouchers uitgedeeld aan de aanhang die recht geven op de kwartfinale. Of die nu in Brugge of Rotterdam gespeeld zal worden, hetgeen vanavond wordt beslist.

De kaarten die via de bonden worden verkocht zijn echter in de minderheid, 68 procent van de stadioncapaciteit wordt anders verdeeld. Volgens Atsma zit het grote lek bij de sponsors die aanzienlijk minder geïnteresseerd zullen zijn in Turkije-Portugal dan in Engeland- België.

NRC Webpagina's
21 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad