24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

'Ik weet dat we op dit toernooi nog niet hebben kunnen imponeren'

Rijkaard trekt zich kritiek persoonlijk aan


Het Nederlands elftal is al na twee groepswedstrijden zeker van de kwartfinales op het Europees kampioenschap. Toch beseft bondscaoch Frank Rijkaard dat Oranje nog veel mankementen vertoont. "We hebben nog niet kunnen overtuigen."

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN

HOENDERLOO, 19 JUNI. Na twee optredens van het Nederlands elftal op het Europees kampioenschap schroomt bondscoach Frank Rijkaard niet om de hand in eigen boezem te steken. Ondanks overwinningen op Tsjechië en Denemarken, waarmee de kwalificatie voor de kwartfinales werd veiliggesteld, beseft de voormalige Ajacied dat Oranje nog veel mankementen vertoont. En dat trekt hij zich ook persoonlijk aan. "Pers en publiek zijn niet bepaald tevreden over het spel van het Nederlands elftal en dus ook niet over mij", besefte Rijkaard gisteren na de avondtraining van zijn selectie in Hoenderloo. "De kritiek kanaliseert zich naar mijn persoon toe. Er wordt daarbij veel op de man gespeeld. Maar dat vind ik ook wel terecht. We hebben op dit toernooi namelijk nog niet kunnen overtuigen."

Aan de vooravond van de derde groepswedstrijd tegen Frankrijk trok Rijkaard het boetekleed aan. Dat sierde hem. Zelden was het incasseringsvermogen van een bondscoach zo groot. Rijkaard zal de laatste zijn om toe te geven dat het Nederlands elftal al draait als een geoliede machine. Realisme en zelfkritiek zijn hem zeker niet vreemd.

In de eerste helft tegen de Tsjechen was hij ondanks het redelijke spel niet tevreden over de veldbezetting. De eerste 45 minuten tegen de Denen moet ook Rijkaard hebben ervaren als een wanvertoning. En het was wrang voor de bondscoach te moeten constateren dat het Nederlands elftal na 62 minuten pas echt op toeren kwam toen Zenden van de rechter- naar de linkervleugel verhuisde en Ronald de Boer als invaller voor Overmars zijn positie overnam. Het was niet de eerste keer dat Zenden op rechts worstelde met zichzelf.

Maar ook op het middenveld zoekt Oranje nog naar de juiste balans. En dat kan woensdag tegen Frankrijk funest zijn. Want sterspeler Zidane is gewend op het middenveld de scepter te zwaaien. Als het moet draait hij elke tegenstander dol.

Bij winst hoeft Oranje de koffers niet te pakken, speelt het de kwartfinale in De Kuip in Rotterdam en mag het team weer rekenen op de massale steun van het Oranjelegioen. Voor de wedstrijd in het Jan Breydel Stadion in Brugge heeft Nederland officieel slechts 4.800 kaarten gekregen. Daarnaast zullen er ten hoogste nog een paar duizend tickets in de vrije verkoop door sponsors en Oranjefans zijn bemachtigd (de capaciteit van het stadion is 30.000 toeschouwers). De Hollandse koopmansgeest zal wel weer hoogtij vieren en wellicht voor meer oranje op de tribunes zorgen. Maar het legioen dat al twee keer als twaalfde man optrad, zal daar zijn geslonken. En dat geldt ongetwijfeld ook voor een eventuele halve finale in de Belgische hoofdstad.

Rijkaard wil graag in Nederland blijven. Hoewel een verhuizing naar het mogelijke nieuwe basiskamp in Knokke, die pas op het laatste moment zal plaatsvinden, in zijn optiek wellicht verfrissend kan werken. Maar afgezien van alle praktische voordelen die kleven aan een zege op de Fransen, is zijn grote wens nu vooral goed voetbal. Een ingespeeld elftal dat zonder haperingen een evenwichtige indruk maakt. "Dat zou in mentaal opzicht heel goed voor het team zijn. Dan komt er meer rust rondom mij en de spelers."

Zo voerde Rijkaard, die er net als het bestuur betaald voetbal de voorkeur aangeeft pas na het Europees kampioenschap te onderhandelen over zijn contract, de spanning al weer op. Maar tegelijkertijd lijkt hij op twee gedachten te hinken. Het was ideaal geweest als hij spelers met één gele kaart op zak (Frank de Boer, Konterman, Reiziger en Van der Sar) kan ontzien. Linksback Van Bronckhorst is wegens twee gele kaarten sowieso geschorst voor het duel tegen Frankrijk. Daarnaast loopt een groot aantal spelers met lichte lichamelijke klachten rond. Overmars heeft een stijve kuit ('halfvol', luidt de medische term). Achter de naam van Van der Sar, die in het duel met de Denen al geblesseerd uitviel na een botsing met spits Sand, staat een heel groot vraagteken. Hij keept naar alle waarschijnlijkheid niet tegen de Fransen. Stam is op de weg terug, maar zijn inzetbaarheid blijft onzeker. Reiziger heeft last van zijn enkel gekregen, Ronald de Boer kampt met stijve spieren en Seedorf, reserve tegen de Denen, verdraaide zijn knie op de training. Het zijn allemaal geen ernstige kwetsuren, maar een beetje rust zal het genezingsproces zeker bevorderen. Dat maakt het dilemma groot voor Rijkaard. Als de bondscoach absoluut wil winnen, zal hij tegen de wereldkampioen toch op volle oorlogssterkte moeten aantreden.

De bezitters van een gele kaart voelen niets voor een rustig avondje langs de kant. Frank de Boer, volgens de UEFA 'Man van de wedstrijd' tegen Denemarken: "Ik wil er weer vol tegenaan gaan en winnen. Voor mij weegt het voordeel van een langer verblijf in Nederland heel zwaar. Afgezien van het thuispubliek hebben we hier in Hoenderloo een trainingsveld op loopafstand. De bondscoach zou alleen de spelers met blessures rust moeten gunnen. Met hen mag je geen onnodige risico's nemen. We hebben meer dan genoeg kwaliteit onder de reservespelers. Het zal tegen de Fransen natuurlijk een moeilijke wedstrijd worden, maar hun spelopvatting ligt ons wel een stuk beter dan die van de Tsjechen en de Denen."

In de Rotterdamse Kuip werd vrijdag duidelijk dat de bondscoach Sander Westerveld prefereert boven Ed de Goey als tweede keeper. De in Enschede geboren doelman staat woensdag mogelijk voor de vierde keer in zijn loopbaan bij Oranje onder de lat. "Dat is natuurlijk een perfecte wedstrijd voor mij", zei Westerveld gisteren. "Al maak ik vijf blunders, een ronde verder zijn we toch. Het was mij persoonlijk al het hele seizoen duidelijk dat ik de tweede doelman ben. Ik ben immers voor vrijwel iedere interland geselecteerd. Na de oefenwedstrijd tegen Servette, toen ik in de eerste helft het doel mocht verdedigen, wist ik dat het goed zat. Als De Goey een goed seizoen achter de rug heeft bij Chelsea, heb ik dat bij Liverpool zeker ook. Dat kun je tegen elkaar wegstrepen. Ik heb zelf om rugnummer 22 gevraagd. Het is namelijk mijn geluksnummer."

NRC Webpagina's
19 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad