24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Kan UEFA een nationaal elftal zomaar schorsen?

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 19 JUNI. Kan het uitvoerend comité van de UEFA, het hoogste orgaan van de Europese voetbalbond, zomaar een nationaal voetbalelftal uitsluiten van het EK? Het comité noemt de Engelse relschoppers "een schande voor hun land en een vloek voor hun nationaal elftal", aldus een verklaring.

"De Britse regering is het aan iedereen verplicht maatregelen te nemen om te voorkomen dat deze zogenaamde fans naar het buitenland reizen. Dergelijke maatregelen zijn in andere EU-landen al genomen."

Een woordvoerder van de UEFA beantwoordt de bovenstaande vraag bevestigend. Het toernooireglement biedt volgens hem de mogelijkheid om van geval tot geval te bepalen of deelname door teams nog langer verantwoord is. Normaal gesproken wordt een besluit tot uitsluiting genomen door de tuchtrechtcommissie van de UEFA, waarvan de uitspraken kunnen worden aangevochten bij een commissie van beroep. Volgens de UEFA is dat echter nu niet mogelijk omdat het evenement snelle maatregelen vergt.

De Hilversumse advocaat in sportzaken Fred Kollen zet grote vraagtekens bij een eventuele uitsluiting van het Engelse voetbalteam. Volgens Kollen valt de Engelse voetbalbond niet te verwijten dat de Engelse regering mogelijk te weinig heeft gedaan om rellen te voorkomen. Hij stelt dat de UEFA op zijn minst een een commissie van beroep moet instellen nog tijdens het toernooi. Zo niet, stelt Kollen, dan zal een rechter in kort geding vermoedelijk de schorsing verwerpen, te meer indien de Engelse voetbalbond niet in het besluit is gekend. Dat doet volgens Kollen niets af aan het feit dat de rechter wellicht het belang van de openbare orde zal stellen boven dat van de tekortschietende rechtprocedurele mogelijkheden. Hoogleraar sport en recht Heiko van Staveren aan de VU vermoedt echter dat de UEFA toch in zijn recht staat. Volgens hem hebben deelnemende landen een risico- aansprakelijkheid voor het gedrag van supporters bij internationale toernooien.

NRC Webpagina's
19 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad