24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Zenden dankt Rijkaard voor vertrouwen


Pas in de tweede helft kwam het Nederlands elftal gisteravond op gang. Met Boudewijn Zenden op links. "Ik was opgelucht."

Door onze redacteur ROBERT MISSET

ROTTERDAM, 17 JUNI. Doodongelukkig had de linksbenige Boudewijn Zenden zich gisteravond tegen Denemarken gevoeld op de rechtervleugel. Het was ook een potsierlijk gezicht een aanvaller met rugnummer 5 te zien opboksen tegen een linksback met hetzelfde nummer. De 36-jarige Jan Heintze buitte zijn routine volop uit tegen zijn dertien jaar jongere tegenstander, die bij het EK aanvankelijk voorbestemd was als linkervleugelverdediger. Pas na de bevrijdende eerste goal van Patrick Kluivert mocht Zenden alsnog verhuizen naar de linkerkant en met hem bloeide ook het Nederlands elftal op. Volgens Zenden had bondscoach Rijkaard tijdens de training naar een oplossing gezocht voor het chronische probleem op de rechterflank. "Ik heb tegen de bondscoach gezegd dat ik me wel wilde opofferen om op rechts te spelen. Ik heb dat in het verleden ook wel eens gedaan, al bleek daar tegen Denemarken helaas weinig van. Ik verloor meteen de eerste duels van Heintze, al is Jan natuurlijk een ervaren verdediger. Ik heb Rijkaard ook aangegeven dat ik me beter voel op links. Maar iemand moet in Oranje toch op de rechtervleugel spelen. Als anderen niet kunnen of niet willen, doe ik het wel. Bij je club mag je een voorkeur uitspreken. In het Nederlands elftal tellen je eigen ambities niet."

Toch kwijnde Zenden zienderogen weg als rechtsbuiten en hij ervoer de wissel van Overmars voor Ronald de Boer na ruim een uur spelen dan ook als een verlossing. "Ik was inderdaad erg opgelucht", erkende de aanvaller van Barcelona. Nog geen vier minuten stond Zenden op zijn geliefde positie op links of hij bediende Ronald de Boer op maat. In de 77ste minuut bekroonde de Limburger een briljante demarrage van rechtsback Michael Reiziger door de bal simpel langs de Deense keeper Schmeichel te schieten (3-0). "Ik was blij dat ik mezelf terug in de wedstrijd heb weten te knokken", zei Zenden. "Met dank aan de bondscoach, die het vertrouwen in me gehandhaafd heeft."

Ronald de Boer merkte woensdag tijdens de training al dat hij "het verkeerde shirtje" droeg. Was hij geen alternatief geweest op de rechterflank of kiest Rijkaard nu definitief voor een meer diepgaande speler op die positie? " Hoewel Zenden moeizaam begon, moet een linksbenige voetballer in principe goed kunnen spelen als rechtsbuiten", verklaarde De Boer diplomatiek. En met een ironisch lachje: "In tegenstelling tot het duel met Tsjechië ben ik dit keer wel goed ingevallen. Ik was weer eens gevaarlijk bij de tweede paal. Ik kan Rijkaard slechts laten zien dat ook ik een optie ben voor de positie op rechts. "

Bert Konterman onderstreepte gisteravond in Rotterdam dat Rijkaard ook een alternatief heeft voor de rol van Jaap Stam, al kon hij niet alle twijfels wegnemen. De 29-jarige voorstopper incasseerde na rust een overbodige gele kaart en was indirect verantwoordelijk voor de - door Schjønberg gemiste - strafschop voor de Denen. Konterman, lachend: "Ik ben nog steeds te flegmatiek en ik wilde ook nog eens de schoonheidsprijs verdienen door mijn hoofd in te trekken. Ik bleef zo lang mogelijk kijken naar de bal om hem weg te koppen, maar ik had blijkbaar geen droog plekje meer op mijn hoofd. Gelukkig liep het goed af. Die grappen overkwam Frank de Boer vier jaar geleden ook wel eens. Ik moet nog leren sober te blijven spelen."Volgens Konterman was de met geel gehonoreerde overtreding op de Deense middenvelder Gravesen in de 55ste minuut een bewuste actie geweest. "Ik wilde de vlam in de pan gooien, omdat ik de wedstrijd te gezapig vond." Zeker in de eerste helft moet Konterman in 'zijn' Kuip echter het idee hebben gekregen dat hij al bij zijn nieuwe club Glasgow Rangers speelde. Het duel met Denemarken droeg met al die lange ballen namelijk een Brits karakter. "We kwamen het eerste uur niet aan voetballen toe", erkende Konterman. "Je zag Grønkjaer en Tomasson al loeren wanneer Frank de Boer en ik de backs wilden aanspelen." Daardoor zocht Oranje wanhopig naar zijn identiteit. "Wij werden gedwongen de lange bal te hanteren en daardoor golfde het spel op en neer", zei Konterman. "Het leek wel alsof we in de sneltrein zaten. In de rust drong de bondscoach er op aan meer variatie aan te brengen in ons spel. Maar Cocu en Bergkamp bleven moeilijk te bereiken. Pas na het eerste doelpunt vonden wij de flair om de Denen met verzorgde combinaties onder druk te zetten."

Giovanni van Bronckhorst is het kick and rush-voetbal wel gewend in de Schotse competitie. "Toch leverde de lange bal ook kansen op en in de tweede helft hebben we meer de combinaties gezocht", meende de linksback, die een kwetsbare indruk maakte. Na zijn tweede, gele kaart is Van Bronckhorst geschorst voor het laatste groepsduel met Frankrijk. "Dat wist ik al na drie minuten, toen ik na mijn eerste overtreding meteen een gele kaart kreeg. Toen moest ik met de handrem aan spelen. Ik had graag tegen Frankrijk willen spelen. Maar gelukkig hebben we daarna nog een wedstrijd voor de boeg."

Om als groepswinnaar in Nederland te kunnen blijven, zal Oranje de regerend wereldkampioen woensdag in Amsterdam moeten verslaan. Eén doelpunt meer tegen Denemarken en een gelijkspel had volstaan. "Daar dachten we helemaal niet aan", vertelde Van Bronckhorst. "Achteraf is het zonde dat we die vierde goal niet hebben gemaakt. Maar de blijdschap over het bereiken van de kwartfinales overheerst." Ronald de Boer, instemmend: "In het veld was ik al aan het rekenen. Maar ik besefte niet dat de Fransen een goal meer hadden gemaakt dan wij, dat hebben we dus slecht gedaan." Konterman, droogjes: "Als we niet kunnen rekenen, moeten we maar gewoon winnen van Frankrijk."

NRC Webpagina's
17 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad