24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

'Hoog tijd voor bezinning bij de noorderburen'

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 16 JUNI. Bar en boos was het gisteravond in Eindhoven. Het is dat beide ploegen nog minimaal één wedstrijd moeten spelen, maar als het aan de tv- experts ligt pakken de voetballers van Zweden en Turkije nog liever vandaag dan morgen hun koffers. "Dit was echt helemaal niets", foeterde Hans Kraay na afloop in de NOS-studio. "Een draak van een wedstrijd", meende zijn Belgische collega Hugo Broos in het EK Magazine van de BRT.

Zover ging Theo Reitsma gisteren niet, al scheelde het weinig. Vooral na rust stak de NOS-commentator zijn ergernis over de armzalige vertoning niet onder stoelen of banken. "Een waardeloos schot" en "een zwakke afwerking", zag hij tot zijn verbijstering. Kortom? "Dit is niet de beste wedstrijd van het EK, zeker niet." En, met de mismoedige spits Hakan Sükür van de Turken in beeld: "En hij staat daar maar. Krijgt geen enkele aanvoer waar hij wat aan heeft."

In België daarentegen werd het bloedeloze gelijkspel (0-0) met instemming en gejuich ontvangen, want door het puntverlies van Zweden en Turkije lijken de Rode Duivels zeker van een plaats in de tweede ronde. "Weinig zorgen" hoeven de Belgen zich volgens Broos te maken voor het duel van maandag tegen Turkije. "Die missen een spelmaker van het kaliber-Hagi", vond de oud-trainer van Club Brugge.

Leedvermaak was er ook bij de Belgen, want de bijna wanhopige oproep van de Nederlandse bondscoach Frank Rijkaard tot meer beroepsernst rechtvaardigde slechts één conclusie: het broeit bij Oranje. "Het wordt hoog tijd voor bezinning bij onze noorderburen", smaalde een verslaggever in het EK Magazine.

Rijkaards pleidooi voor meer bezieling was Willem van Hanegem uit het hart gegrepen. "Maar als je vindt dat ze te veel kaarten, moet je zorgen dat er geen kaartspel is", constateerde de voetbalcommentator van Canal+ droogjes. Van Hanegem ergert zich al enige maanden aan het gedrag van de internationals en zag vanmorgen zijn kans schoon aan de ontbijttafel in Noordwijk. Cynisch: "Die gasten slapen alleen op een kamer met zo'n IS - hoe heet dat ook al weer? - met zo'n ISDN-lijn om elkaar een e-mailtje te sturen."

Clarence Seedorf werd ditmaal ontzien, zij het niet door politicus Ad Melkert. Wat de fractieleider van de PvdA betreft, zit de middenvelder vanavond tegen Denemarken op de reservebank. "Ik heb al vrij lang de mening dat hij weinig effectief speelt", zei Melkert vanmorgen in Huis ter Duin.

Gedurfder was de suggestie die Dries Boussatta bondscoach Rijkaard gisteren in Villa Bvd aan de hand deed: Edgar Davids en Giovanni van Bronckhorst in het hart van de ploeg ("Twee slopers op het middenveld") en spits Patrick Kluivert op de bank. "Om hem te prikkelen voor de rest van het toernooi", verklaarde de drievoudig international van AZ.

NRC Webpagina's
16 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad