24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

'Engelsen, Italianen samen'

Waarschuwing van BVD voor voetbalrellen

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 15 JUNI. De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) waarschuwt in een ambtsbericht voor mogelijke ongeregeldheden tussen Engelse, Italiaanse en Turkse voetbalsupporters, vanavond in Eindhoven of later in Brussel.

Volgens het ambtsbericht, waarvan het ministerie van Binnenlandse Zaken vanmorgen bevestigde dat het "een paar dagen geleden" is opgesteld, zouden Engelse hooligans contact hebben gezocht met Italiaanse supporters om wraak te nemen op Turkse voetbalaanhangers wegens de dood van twee Leeds United-fans vorige maand in Istanbul. De BVD wil verder niet ingaan op de inhoud van het bericht.

Een woordvoerder van het Binationaal Politieel Informatie Centrum in Driebergen noemt het "jammer" dat het BVD-ambtsbericht bekend is geworden. Het centrum, dat de politie-activiteiten rond het EK coördineert, werkt hierin samen met de inlichtingendienst. Maar de BVD behoudt zijn "eigen verantwoordelijkheid", aldus de woordvoerder.

De politie in Eindhoven zegt "geen aanwijzingen" te hebben dat Engelse hooligans vanavond massaal naar Eindhoven komen om te vechten met Turkse voetbalfans. Dat heeft een politiewoordvoerder vanmorgen gezegd. Hij wil het bericht dat de Eindhovense politie door de BVD is gewaarschuwd "bevestigen noch ontkennen". Turkije speelt vanavond tegen Zweden in het Philips Stadion. In Eindhoven worden 20.000 Turkse supporters verwacht.

De relschoppers die de Brusselse politie vannacht, na afloop van de voetbalwedstrijd Italië-België, in het centrum van de stad heeft gearresteerd, behoren volgens een politiewoordvoerder tot de "harde kern" van aanhangers van de Brusselse voetbalclub Anderlecht. Zij "zochten ruzie" met Italiaanse supporters, die in de omgeving van Beurs en Grote Markt de 2-0 overwinning van hun team vierden.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte vanmorgen op de dagelijkse EK-briefing ook bekend gisteren verkeerde informatie te hebben gegeven over het aantal aan de grens teruggezonden Duitse supporters. Dit waren er geen 1.100, maar 110.

De Rotterdamse politie heeft 450 'bekende voetbalsupporters' per brief gewaarschuwd tegen mogelijke ordeverstoringen rond het EK. In Rotterdam en Amsterdam zijn twee supporters gearresteerd.

NRC Webpagina's
15 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad