24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Cupido moet met verkoop kaarten voor EK stoppen

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 10 JUNI. Cupido Tickets moet stoppen met het adverteren voor en de verkoop van toegangskaarten voor het EK voetbal dat vanavond begint. De kaarten die de Amsterdamse tussenhandelaar zelf heeft ingekocht moet hij teruggeven aan de organisatie van Euro 2000.

Dat heeft vice-president mr. R. Orobio de Castro van de Amsterdamse rechtbank gisteren bepaald in een kort geding dat was aangespannen was door Euro 2000. De rechter vond "aspecten van openbare orde" die door Euro 2000 waren aangevoerd om de tussenhandel in kaarten te beletten "zwaar wegen". Het organisatiecomité stelde dat de kaarten speciaal op naam waren gesteld om ongewenste supporters uit de stadions te kunnen weren. Doorverkoop van dergelijke kaarten doorkruist dat systeem.

De aangeslagen directeur-eigenaar Cupido van den Berg zei na afloop van het kort geding "failliet" te zijn. Naar eigen zeggen heeft hij nog zo'n 6 tot 7.000 kaarten met een totale waarde van meer dan een miljoen gulden in bezit, die hij nu zonder vergoeding moet teruggeven aan de organisator van het Europees kampioenschap. Ook moet hij alles in het werk stellen om reeds doorverkochte kaarten bij de organisatie terug te bezorgen. Van den Berg had ondermeer via internet een grootscheepse handel opgezet in toegangsbewijzen voor alle wedstrijden.

Advocaat en oud-profvoetballer mr. Keje Molenaar toonde zich na afloop van het kort geding minder somber dan zijn cliënt. Omdat het vonnis niet onmiddellijk ten uitvoer kan worden gebracht, heeft Van den Berg in zijn ogen nog een paar dagen tijd om zijn kaarten van de hand te doen. Tijdens het kort geding betoogde Molenaar dat Euro 2000 door een falende distributiemethode zelf aanstichter is van grootscheepse zwarthandel in kaarten. Volgens hem hielp de tussenhandel van Cupido Tickets de problemen juist op te lossen.

Het Nederlandse en Belgische publiek kon meer dan een jaar geleden inschrijven op een totaal van 400.000 kaarten, waarvan het voor een groot deel de spelende landen niet kon kennen. Het gevolg is volgens Molenaar dat tal van supporters ongewenste maar al wel betaalde toegangsbewijzen in zijn bezit heeft. Op de zitting haalde hij een voorbeeld aan van een voetballiefhebber die op een van de speeldag om 14.30 uur in Arnhem, om 18.00 uur in Brugge en om 20.45 uur in Amsterdam moet zijn. Ook probeerde Molenaar aan te tonen dat het systeem lek is, doordat de kaarten door veel bonden in het buitenland helemaal niet op naam zijn gesteld.

Cupido van den Berg beschuldigde gisteren de Nederlandse voetbalbond KNVB van zwarte handel. Hij zou bewijzen in handen hebben van een collega-handelaar die maandag nog op het bondsbureau in Zeist is geweest om 104 kaarten te kopen voor de wedstrijden Nederland-Tsjechië en Nederland-Denemarken ter waarde van 16.500 gulden, waarvoor hij nog eens 10.000 gulden "smeergeld" moest betalen.

Volgens de KNVB betreft het een verkoop aan een jarenlange relatie. "Tegen de kostprijs. Daar zijn facturen van", aldus een woordvoerder van de bond. "Er is in goed vertrouwen gehandeld. Mocht dat anders zijn gegaan, dan heeft deze relatie een probleem met de KNVB."

NRC Webpagina's
10 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad