24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

'Over tien minuten komen de Engelsen'


Gistermiddag arriveerden enkele tientallen Britten in Hoek van Holland. Politie en marechaussee stonden paraat. Niemand is teruggestuurd.

Door onze redacteur BAS BLOKKER

HOEK VAN HOLLAND, 10 JUNI. Loopt een politieman bij de marechaussee binnen. "Mag ik een glaasje water?" Zegt de marechaussee: "Voor de dorst of voor de zenuwen?" In het kantoortje dat in de passagiersterminal van Stena Line gereserveerd is voor de Koninklijke Marechaussee, kun je de spanning afmeten aan het aantal grapjes. En tegen half vier 's middags neemt dat aantal toe. "Hans heeft gebeld: zevenhonderdduizend man aan boord." Je kunt het ook zien aan het aantal hogergeplaatsten dat even poolshoogte komt nemen in de aankomsthal in Hoek van Holland. De kapitein van de marechaussee is er ineens, en de commissaris van de politie ook.

Al moet hun team pas maandag spelen, gisteren werden aan de Nederlandse grenzen de eerste groepen Engelse voetbalsupporters al verwacht. Van IJmuiden tot de Kanaaltunnel, zegt kapitein L. van Oostenbruggen van de marechaussee, zijn de controles gereed. Op de bureautafel in het kantoortje bij Stena Line ligt een centimetersdikke multomap: het draaiboek voor de komende weken. Alle verloven zijn ingetrokken, zegt de kapitein.

Half vier. De veerboot Discovery uit Harwich is in aantocht. 'Hans' heeft naar de marechaussee in Hoek van Holland gebeld en gemeld dat er vijftig zestig Engelse voetbalsupporters aan boord zijn. "Hij is er over tien minuten." Even later krijgt adjudant H. Stoffelen nader bericht. "Tachtig man aan boord. Ze zijn rustig. Vijftig of zestig hebben flink wat alcohol gebruikt. Over tien minuten komen ze."

"Hoe laat komt-ie", vraagt de politieman, die in de hal van de Stena Line-terminal zijn uitrusting omgespt. Een steekwerend vest onder de blauwe bloes, lange lat en gevlochten schild. "Over tien minuten." De passagiers die in de rij staan om met dezelfde boot naar Engeland te vertrekken kijken toe. "Mocht het een grote veldslag worden, we zijn op alles voorbereid", zegt een marechaussee.

Niet dat ze een veldslag verwachten, verzekert Van Oostenbrugge. "We zijn wat kritischer ten aanzien van Engelsen, maar verder doen wij zoveel mogelijk ons gewone werk."

Het gewone werk wil zeggen dat de marechaussee dagelijks van zo'n 15.000 mensen de papieren controleert, in Hoek van Holland en Europoort. En daarbij nog de vrachtferries.

De verscherpte aandacht bestaat er volgens Van Oostenbruggen uit dat de Engelsen deze maand allemaal over een geldig paspoort moeten beschikken - en dus niet zoals anders met een tijdelijk laissez passer het land binnen mogen als zij hun paspoort zijn vergeten - en dat de marechaussee de nummers van de paspoorten vergelijkt met het Britse registratiesysteem voor hooligans. Gisteren legden Britse rechtbanken 36 gewelddadige voetbalfans zelfs een verbod op om naar EURO 2000 te reizen.

Als de ferry aankomt, blijkt de leer strenger dan de praktijk. Politie en marechaussee staan klaar voor paspoortcontroles en alcoholtesten. Van de eerste dertig Engelse auto's worden daadwerkelijk alle paspoorten geopend en bekeken, maar als de controleurs eenmaal doorhebben dat er een paar hockeyteams zijn aangekomen voor een toernooi in Nederland, wuiven ze die busjes snel door. Net zoals de deelnemers aan de 2000 mile trial voor oldtimers en de jonge gezinnen. Van een enkele motorrijder wordt het paspoortnummer ingetoetst in de computer. Maar de blaaspijpjes blijven ongebruikt in de verpakking. De ME is onzichtbaar. De 1.455 passagiers zijn binnen een half uur allemaal verdwenen. Er zijn wat geldboetes geïnd van mensen die nog rekeningen hadden openstaan, zegt adjudant Stoffelen, en er zijn toch laissez passers verstrekt, maar niemand is teruggestuurd naar Engeland. "Het neusje van de verbalisant zegt hem wie hij moet controleren."

Bij het NS-station direct achter de terminal, kunnen drie aangeschoten Schotten haast niet overeind blijven staan. Ze komen niet voor het voetbal - misschien mochten ze daarom toch binnen. Ook het groepje uit Nottingham komt niet voor het EK, maar om "ons vol te laten lopen", zegt een van hen. En voor de coffeeshops, zegt een ander. Bij het vertrek in Engeland waren ze nogal streng aangepakt. Er hingen posters met de tekst 'Hooligans will be found out', naast een draaiende videocamera. En de Britse douaniers bleven maar vragen: 'Ga je voor het voetbal?' 'Nee.' 'Ga je voor het voetbal?' 'Nee, ik wil me alleen maar laten vollopen man, mag ik?' En hier liggen ze nu te wachten op de trein naar Amsterdam.

De politieagenten zijn er rustig bij gaan zitten. Nee, zegt adjudant Stoffelen, hij is geen moment nerveus geweest. "Ik ben in 1994 in Sarajevo geweest. Onder mortiervuur gelegen. En dan zou ik hier nerveus van worden?"

NRC Webpagina's
10 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad