24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Minister De Vries heeft 'strategische reserve' van ME'ers

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 9 JUNI. Tijdens het EK voetbal staan op drie plaatsen in Nederland in totaal zes pelotons Mobiele Eenheid klaar om in geval van nood de politie ter plaatse bijstand te kunnen verlenen.

Op iedere locatie staan twee pelotons van ieder vijftig man paraat. Dat heeft minister De Vries (Binnenlandse Zaken) gisteren gezegd. De Vries wil niet zeggen waar deze " strategische reserve" zich precies bevindt. In totaal zijn vierduizend politiemensen extra beschikbaar, in België ook nog eens vierduizend. Minister De Vries heeft met de burgemeesters van de vier Nederlandse speelsteden en met de commissarissen van de koningin in de betrokken provincies gisteren afgesproken iedere dag contact te hebben over het verloop van het toernooi. De bewindsman zal zich terughoudend opstellen als het gaat om het beleid bij het handhaven van de openbare veiligheid. Dat is een zaak van de steden zelf, aldus De Vries.

Directeur-generaal van het EK projectbureau van het ministerie van Binnenlandse Zaken, P. van Zunderd, benadrukte gisteren nog eens dat in tegenstelling tot eerdere berichten Nedeland wel degelijk de wettelijke bevoegdheid heeft om hooligans de toegang tot het land te ontzeggen. Dit kan met name door toepassing van de zogenoemde Vreemdelingencirculaire, die de mogelijkheid biedt om mensen die een "actuele bedreiging vormen voor de openbare orde" tegen te houden. Mensen die onder invloed zijn van drank of drugs mogen Nederland niet in, alsmede mensen die bekend zijn wegens supportersgeweld. De Koninklijke Marechaussee doet de grenscontrole. Van Zunderd verklaarde verder dat het komende pinksterweekeinde meteen al een zware klus wacht. Zondag wordt zowel de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal in Amsterdam tegen Tsjechië gespeeld als de wedstrijd Turkije-Italië in Arnhem, die als risicovol wordt gezien. Bovendien wordt Pinkpop gehouden. Als belangrijkste verschil in aanpak met het WK voetbal in Frankrijk '98 noemde Van Zunderd de kaartverkoop op naam, die de kans op supportersgeweld moet verkleinen, alsmede het beleid om weinig videoschermen in de speelsteden te plaatsen. Die trekken juist grote groepen supporters aan.

NRC Webpagina's
9 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad